Home Poznati DA LI ZNATE KO JE DON ČIKO FELIPE KAJETANO LOPEZ MARTINEZ I...

DA LI ZNATE KO JE DON ČIKO FELIPE KAJETANO LOPEZ MARTINEZ I GONZALES?

2086
0

Čiko Felipe Kajetano Lopez Martinez i Gonzales, poznatiji  kao Čik, je fiktivni Meksikanac u italijanskom pustolovnom-western stripu Zagor. On je nezamenjiva Zagorova desna ruka i niko ga ne nervira tako dobro kao on.

Sam za sebe često tvrdi da je potomak španjolskih konkvistadora. Iako je velika lenčuga i kukavica Zagor ga vuče svuda sa sobom.

 

Čiko je ujedno i glavni komični lik u stripu, a njegova nezasitost za hranom ga često uvlači u najrazličitije nevolje. Prije nego što se pridružio Zagoru, bio je mornar, traper, novinar, tajni agent, vojnik u meksičkoj i pukovnik u američkoj vojsci, tragač za zlatom, Indijanac…

Ima brojnu porodicu koja je rasprostrta širom Meksika.

 

Zagor je strip nastao 1961. godine u Italiji.

Na prostorima bivše SFRJ prvi put se pojavio 1968. godine, u stripu pod naslovom „Nasilje u Darkvudu“. Puno ime Zagora je Zagor Te-Nej, što na jeziku Algonkvin Indijanaca znači „duh sa sekirom“, što se i samo često koristi kao njegovo ime u stripu. Pravo ime ovog strip heroja je Patrik Vajlding.

Radnja stripa se dešava u Darkvudskoj šumi u Severnoj Americi.

Zagor je predstavljen kao lik atletske građe sa prepoznatljivim kostimom čiji je osnovni deo crvena majica sa žutim krugom u sredini, u kojem je nacrtana slika orla raširenih krila. Njegov verni pomoćnik i saputnik u brojnim avanturama je simpatični debeli Meksikanac Čiko.

Tu su još i Tonka, poglavica Mohavka i Zagorov krvni brat, Dok Lester, indijanski vrač Mnogooki itd. Jedan od njegovih legendarnih neprijatelja je ludi naučnik po imenu Helingen.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here