Home Svet oko nas DA LI ZNATE KAKVO ČUDNO STVORENJE JE MUVA?

DA LI ZNATE KAKVO ČUDNO STVORENJE JE MUVA?

3083
0

Domaća muva se ne hrani čvrstom hranom, jer ne raspolaže organima za žvakanje. Usneni delovi stvoreni su joj isključivo za sisanje tečnih hraniva. Ono što izgleda kao muvin „jezik“ u stvari je dugačak cevasti organ poput surle i naziva se sisaljka. Na kraju te njene surlice nalaze se dva režnja u obliku levka, pomoću kojih usisava tečnu hranu. I kada domaća muva sleti, recimo, na kocku šećera ili kakvu drugu rastvorljivu čvrstu hranu, najpre izluči pljuvačku kako bi je rastvorila.

Muva je čudno i štetno stvorenje. Ona nanosi smrt i izaziva patnje više nego neka osvajačka vojska. Na svojim dlakavim stopalima i nogama nosi zarazne klice sa đubrišta i nečistih mesta gde se leže i hrani.

Ovaj maleni insekt čudno izgleda. Domaća muva ima dva velika oka mrke boje; svako je sastavljeno od više hiljada sočiva. Njene oči su „kompleksne“, ili složene. Na samom vrhu glave ima još tri „obična oka“ koja gledaju pravo uvis, a mogu se videti samo mikroskopom.

 

Pipci ili antene služe domaćoj muvi kao organi ukusa, a ne za osećaj dodira. Tim pipcima ona oseti miris na ogromnoj razdaljini. Usta su joj građena tako da mnogi ljudi veruju da muva ima jezik; svi usni delovi u muve smešteni su u jedan jedini organ. Njen jezik u stvari predstavlja poduži levak kojim muva usisava sokove.

Telo domaće muve je sastavljeno iz tri osnovna dela: glave, srednjeg dela ili toraksa i abdomena (stomačnog regiona). Pod oba providna krila nalazi se po jedan maleni izraštaj koji joj služi kao „teg“ za održavanje ravnoteže pri letu. Noge se sastoje iz pet delova; poslednji deo je stopalo.

Muva nečujno hoda svojim šapama, koje se nalaze u sastavu stopala sa donje strane. Lepljivi jastučići tih šapa omogućuju joj da se kreće neverovatno lako po tavanici, sa glavom nadole!

Da li znate i to da muva provede ceo svoj život ne udaljujući se više od stotinak metara od mesta na kojem se izlegla?

Muva može da skoči 30 centimetara. To je kao da čovek preskoči zgradu od 70 spratova (otprilike 244 metra).

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here