Home Zanimljivosti DA LI ZNATE DA U AMERICI POSTOJE ČETIRI GRADA SA IMENOM BEOGRAD?

DA LI ZNATE DA U AMERICI POSTOJE ČETIRI GRADA SA IMENOM BEOGRAD?

201
0

Jedan Beograd se nalazi u Minesoti, državi koja je ime dobila od Dakota Indijanaca. Ovaj naziv znači „voda boje neba“, dok je Amerikanci znaju i kao zemlju sa 10.000 jezera.

Ovaj Beograd ima oko 750 stanovnika i nalazi se u okrugu Sterns. Grad je osnovan oko 1886. godine. Tada je napravljena železnica, a ime gradu su dali radnici, poreklom Srbi.

U Montani se nalazi sledeći Beograda. Po mnogima, ovo je najlepša država u SAD, a dobila je ime po španskoj reči koja označava planinu. Zovu je još i „zemlja blaga“, „zemlja velikog neba“, a možda najinteresantniji naziv je „poslednje najbolje mesto“.

Ovaj, drugi Beograd je najveći među onima kojima je domovina Amerika. U njemu živi oko devet hiljada ljudi. Osnovan je kada je tuda prošla severnopacifička železnica. Pruga je vodila kroz ovu dolinu od 1883. godine, a tada u Beogradu još nije bilo ničega. Evropski investitori su uložili novac u prvu železnicu i oni su odgovorni za nastanak, kao i ime ovog Beograda.

U Nebraski, nekadašnjoj velikoj, divljoj preriji se nalazi treći Beograd. Nebraska je dobila je ime od „ni braske“ što na jeziku Otoa indijanaca znači „ravna voda“.

Ovaj Beograd je najmanji od četiri američka Beograda i ima 150 stanovnika a najverovatnije je dobio ime po onom, većem, u Mejnu dok drugi tvrde kako je ipak nazvan po mestu u Srbiji.

Mejn je najistočnija država SAD. U njenom središtu nalaze se Beogradska jezera, na čijoj obali je još jedan mali, poslednji Beograd.

Oko 1796. je jedan stanovnik otputovao u Evropu, a put ga je naveo i kroz „naš“ Beograd. Ovaj, srpski mu se neobično svideo, pa je svom selu namerio da promeni ime, i pošto je stvar stavljena na glasanje odluka je doneta „u beogradsku“ korist.

Beogradska jezera su izuzetno turističko mesto, a nema velikih hotela koji bi mogli da naruše tihi sklad.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here