Home Zanimljivosti DA LI ZNATE DA IZGLED KEKSA PTI-BER IMA SVOJU TAJNU?

DA LI ZNATE DA IZGLED KEKSA PTI-BER IMA SVOJU TAJNU?

607
0

Poznati keks Pti-ber („Petit Beurre“) obeležio je mnoga detinjstva, a i danas deci i starijima pričinjava zadovoljstvo. Zanimljivo je da njegov izgled zapravo ima – značenje!

“Petit Beurre”, što u prevodu s francuskog jezika znači “mali maslac”, nastao je po ugledu na engleske biskvite toga vremena.

Na prvi pogled se ne bi primetilo ništa neobično u prilično jednostavnom “dizajnu” keksa, ali postoji nekoliko činjenica o brojevima koje su veoma zanimljive.

Kada pogledate keks, uočićete uglove, zupce i rupice, ali pre nego što keks pojedete, verovatno vam ne bi palo na pamet palo da da se prostom matematikom i dobijenim iznosima može doći do nekog “dubljeg” značenje. A značenje je, zapravo, usko povezano s vremenom.

Četiri ugla, koliko ih ima „Petit Beurre“, simbolizuju četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca, koji predstavljaju 52 nedelje u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj sati u jednome danu.  Luj Lefevr koji je osmislio kako će izgledati i kakvog će ukusa biti Pti-ber je zapravo bio perfekcionista koji je želeo da dizajn podseća na vreme.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here