Home Poznati DA LI VOLITE ŠTRUMPFOVE?

DA LI VOLITE ŠTRUMPFOVE?

838
0

„Štrumpfovi“  je belgijski strip o malim plavim bićima koja žive u šumi. Njihov autor je belgijski crtač stripova, Pjer Kulifor poznatiji kao Pejo. Prevedeni su  na 25 jezika i u velikom broju zemalja redovno izlaze.

Priča je uvek jednostavna. Zli čarobnjak Gargamel i njegov mačak Azrael žele da uhvate i pojedu Štrumpfove. Svi Štrumpfovi su međusobno gotovo jednaki, muškog pola, vrlo niski (visoki tri jabuke), sa plavom kožom, belim pantalonicama i belom kapicom. Likovi koji se razlikuju od ostalih Štrumpfova su Veliki Štrumpf, star 542 godine i Štrumpfeta, jedini Štrumpf ženskog pola. Nju je hemijski stvorio čarobnjak Gargamel i prvobitno je bila gadna i imala crnu kosu ali ju je Veliki Štrumf pretvorio u štrumafastu plavušu.

Na području bivše SFRJ od 1983. godine, prikazivali su se u više navrata sinhronizovani crtani filmovi. Sinhronizaciju je obradila TV Beograd za područje Srbije. Glasove Štrumpfovima pozajmili su Slavko Simić, Mića Tatić, Tamara Pavlović, Ljubiša Bačić, i drugi poznati srpski glumci. Glas Gargamelu pozajmio je Dragan Vujić.

Najpoznatiji Štrumpfovi u srpskoj varijanti bili su: Veliki Štrumpf, Štrumpfeta, Kefalo, Trapa, Licko, Munđa, Gruber, Mrgud, Gricko, Luftika, Mazalo, Škrabalo i Gurko.

Veliki Štrumpf vođa Štrumpfova i prepoznatljiv je po svojoj crvenoj odeći i bujnoj sedoj bradi. Mnogo je stariji od svih Štrumfova, osim Deke i Bake Štrumpf. Štrumpfovi se obraćaju Velikom Štrumpfu kada su u nevolji koji je vešt u pravljenju napitaka i bacanju čini.

Najnoviji nastavak serijala o ŠTRUMPFOVIMA se zove SKRIVENO SELO. Priča se vrti oko Štrumpfete koja će  se uz pomoć tajanstvene karte i u pratnji svojih najboljih prijatelja (Lumenog, Trapavog i  Hrge) da se upustiti u uzbudljivu avanturu kroz Zabranjenu šumu ispunjenu magičnim  stvorenjima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here