Home Poznati DA LI STE OVO ZNALI O MIKIJU MAUSU?

DA LI STE OVO ZNALI O MIKIJU MAUSU?

261
0

„Ako nešto možeš da zamisliš, možeš to i da ostvariš”, rekao je čuveni Volt Dizni, tvorac najpopularnijih crtanih likova svih vremena i kreator crtanih filmova uz koje su odrastale generacije.

Najuticajniji crtani lik u istoriji – Miki Maus nastao je za vreme Diznijevog dugog putovanja vozom iz Njujorka za Los Anđeles. Putovao je u društvu supruge Lilijan. Kada joj je rekao da miša kojeg je nacrtao želi da nazove Mortimer, Lilijan mu je rekla da to ime zvuči suviše ozbiljno i pompezno. Savetovala ga je da mišu da zabavnije i skromnije ime i tako je on nazvan Miki.
Miki se kod nas se prvo zvao Mika Miš, a nakon prikazivanja na tadašnjoj Televiziji Beograd, ime mu je promenjeno u originalno – Miki Maus.
Dizni je nacrtao Mikija Mausa inspirisan mišićem sa kojim se igrao u detinjstvu. Međutim, jedna priča kaže da se Volt Dizni zapravo veoma plašio miševa, pa je Mikija predstavio kao simpatično stvorenje koje mu je pomoglo da prevaziđe svoj strah.

Prvi crtani film sa Mikijem Mausom u javnosti se pojavio 18. novembra 1928. godine i to je bio sada legendarni „Parobrod Vili“. Pre njega su snimljeni „Luda planeta“ i „Galopin Gaučo“, ali se „Parobrod Vili“ prvi prikazao. „Parobrod Vili“ je jedan od prvih zvučnih animiranih filmova. U to vreme filmski studiji su i dalje proizvodili neme filmove, ali Dizni je prihvatio zvuk i od tog trenutka potpuno promenio standarde.
U crtanom filmu „The Opry House“, emitovanom 28. marta 1929. godine, Miki je počeo da nosi svoje čuvene bele rukavice, koje su ostale njegov zaštitni znak sve do danas.

Iako je najpoznatiji po svom crvenom šortsu i velikim žutim cipelama, Miki je tokom karijere nosio različitu garderobu čak 175 puta, dok je Mini imala preko dve stotine odevnih kombinacija. Miki je visok 69 cm i težak 10,5 kg, kako je još tridesetih „izmerio“ sam Volt Dizni.

Prve reči koje je Miki Maus ikada izgovorio su bile „Hot dog!“ u crtaću iz maja 1929. godine. To su ujedno bile i prve izgovorene reči jednog crtanog junaka.

MIKI I MINI MAUS – NAJOMILJENIJI PAR NA SVETU

Mini Maus, slatka mišica dugih trepavica, u čuvenoj crvenoj haljinici na bele tufne, sa velikom mašnom i štiklama, zajedno sa svojim partnerom Mikijem se pojavila u oko 73 animirana filma. Njeno pravo ime je Minerva Mini Maus, roditelji su joj farmeri, omiljeni ljubimac joj je maca Figaro, a njena najbolja prijateljica je Pata.
Mikiju je glas sve do 1947. godine pozajmljivao sam Volt Dizni, a kasnije su za to angažovani glumci. Zanimljivo je da je Vejn Alvin, čovek koji je 30 godina pozajmljivao glas Mikiju Mausu, bio u braku sa Rusi Tejlor, ženom koja je pozajmljivala glas Mini Maus. Romansa je započeta prilikom prvog zajedničnog snimanja glasova popularnih junaka.

MIKI MAUS – LEGENDA AMERIČKE POP KULTURE

Miki Maus je prvi crtani lik koji je dobio zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih, i to 18. novembra 1978. godine, na svoj 50. rođendan. Mini je tu čast dobila 40 godina kasnije – u januaru 2018. dodine zasijala je i njena zvezda.

Kad su dovršavali dizajn i izgradnju prvog Diznilenda, vodeći kreativci kompanije postavili su svuda po parku „skrivene“ siluete Mikija Mausa, ali na vidljiva mesta, koji su kasnije postali poznati kao „skriveni Mikiji“.

Miki Maus od 1934. godine ima sopstvenu odrednicu u čuvenoj encikoplediji „Britanika“. Prema jednom istraživanju, više ljudi na svetu zna ko je Miki Maus, nego ko je Deda Mraz, a čuveni ruski reditelj Sergej Ejzenštajn rekao je da je Miki Maus najveći američki doprinos svetskoj kulturi.

Kada mu je uručen jubilarni dvadeseti Oskar, Volt Dizni je rekao: „Samo se nadam da nikada nećemo izgubiti iz vida jednu stvar… sve je počelo od miša.“

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here