Home Poznati DA LI STE ČULI ZA PORODICU TARANA?

DA LI STE ČULI ZA PORODICU TARANA?

139
0

Džorž Makmanus, jedan od pionira američkog novinskog stripa, ali istovremeno i jedan od najvećih i najuticajnijih autora u njegovoj istoriji, rođen je u Sent Luisu 1884. godine. U vreme kada je strip kao medij pravio svoje prve, „dečje” korake, Makmanus je bio jedan od onih majstora koji su mu nezaustavljivo krčili put i brzo ga etablirali kao devetu umetnost. Od 1904. godine kada je objavio svoj prvi strip, Makmanus nije prestajao sa crtanjem tokom narednih pola veka.

Među mnogim njegovim stripovima koji su plenili pažnju čitalaca, posebno mesto zauzima Porodica Tarana (Bringing up Father). Od prvog pojavljivanja ovog humorističnog serijala, 1913. godine, pa sve do svoje smrti 1954. godine, Makmanus je neprekidno stvarao nove avanture neobične porodice. Porodica Tarana je bila toliko popularna u Americi, da je objavljivanje nastavljeno i nakon Makmanusove smrti. Sve do maja 2000. godine razni autori su se manje ili više uspešno smenjivali, potpisujući ovaj legendarni serijal. Pa iako je bilo vrednih trenutaka, niko nije prišao ni blizu Makmanusovom opusu.

Kada se kaže Porodica Tarana, misli se na Džordža Makmanusa.

Doslovan prevod naslova stripa ukazivao bi na odgajanje, tj. vaspitavanje oca. Priča o neobičnoj porodici Tarana zapravo se vrti oko Džigsa, glave irske, emigrantske porodice, koji se sticajem srećnih okolnosti obogatio, osvojivši na tomboli milion dolara. No, osim uživanja u bogatstvu, neočekivani dobitak će skorojevićkoj porodici doneti i niz izazova u pokušaju da se predstave i budu prihvaćeni u američkom visokom društvu.

Komedija situacije utemeljena je na odnosu Džigsa i njegovu supruge Megi. Dok Džigs traži svaku priliku da šmugne i sa svojim starim, neotesanim drugarima jede kupus i usoljenu govedinu, dotle Megi, nešto poput Sterijine pokondirene Feme, žudi za usponom na društvenoj lestvici. U SAD se strip često neformalno naziva upravo po imenima glavnih junaka (Jiggs and Maggie).

IZVOR: www.darkwood.co.rs

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here