Home Zanimljivosti DA LI STE ČULI ZA „OKO SAHARE“?

DA LI STE ČULI ZA „OKO SAHARE“?

241
0

Jedna od zanimljivijih geoloških formacija na našoj planeti, koja je ostala neotkrivena sve do vremena svemirskih letova s ljudskom posadom, je geološka formacija Richat, poznatija pod nazivom „oko Sahare“.

Smeštena u zapadnom delu Sahare, na prostoru današnje Mauritanije, ova kružna geološka formacija s prečnikom od oko 40 kilometara gotovo je neuočljiva gledano s površine. Zato je i otkrivena tek 1965. godine, tokom misije Geminija IV, kada je astronautima naloženo da snime određen broj fotografija Zemljine površine, s posebnim naglaskom na kružne oblike, a koji bi mogli upućivati na kratere nastale udarima asteroida.

Jedan od snimljenih oblika bilo je i „oko Sahare“, za koje su naučnici u početku čak i smatrali kako je reč o krateru. Međutim, nakon što nisu otkrili dovoljnu količinu rastopljenih stena koje se formiraju tokom udara, postalo je očito da je „oko Sahare“ rezultat drugačijih procesa.

Naime, prema sadašnjoj teoriji, oko je nastalo pre više od 100 miliona godina, nakon što se superkontinent Pangea raspao i time započeo proces stvaranja današnjih kontinentalnih masa, konkretno razdvajanje Afrike i Južne Amerike.

Zahvaljujući navedenim procesima, rastopljeni materijal iz unutrašnjosti planete pokušao je da izbije na površinu, ali bez uspeha, stvorivši tek svojevrsnu kamen kupolu iznad sebe, slično kao gnojna bubuljica.

Ubrzo su se na navedenoj kupoli formirale kružne i uzdužne pukotine, a što je dovelo do snažne erupcije i posledičnog urušavanja kupole, te stvaranja kratera, koji je kasnijom erozijom kroz milione godina dobio današnji izgled. Pritom su prstenovi formirani unutar oka sastavljeni od različitih vrsta stena koje erodiraju različitim brzinama, uz napomenu kako je bledi krug u blizini središta oka sastavljen od vulkanskih stena nastalih tokom eksplozije.

Konačno, spomenimo i jednu malo drugačiju teoriju prema kojoj oko predstavlja ostatke prestonice Atlantide, koju je Platon opisao kao grad sastavljen od koncentričnih krugova vode i kopna.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here