Home Svaštara DA LI SE JELOVNICI U VRTIĆIMA STROGO POŠTUJU?

DA LI SE JELOVNICI U VRTIĆIMA STROGO POŠTUJU?

149
0
Little boy refuses to eat making unpleasant grimace, isolated over white

Kada je Marija, majka dvogodišnje djevojčice,  upravo od svoje ćerkice saznala da je u vrtiću jela i prvi put probala viršlu za doručak, prilično se iznenadila, kako zbog činjenice da detetu ne daje ovu vrstu hrane, tako i zbog toga što se u istaknutom jelovniku u usnovi one nigde ne pominju.

Ona kaže da u jednom podgoričkom vrtiću u koji odvodi ćerkicu uvek obraća pažnu na jelovnik koji je objavljen da bi ga i roditelji videli, ali da ona i njen suprug nikada nisu primjetili viršle u njemu. Interesovalo je zbog čega se dešavaju takve stvari, kao i šta nutriocionisti u vrtićima imaju da kažu u vezi takvog izbora hrane.

Portalu Roditelji.me su u javnim predškolskim ustanova (JPU) „Ljubica Popović i „Đina Vrbica“ su rekli da deca u njihovim ustanovama dobijaju isključivo obroke predviđene jelovnikom koji se objavljuje na oglasnoj tabli vaspitih jedinica, i od njega se odstupa samo u izuzetnim situacijama, kao što je pojava povišenog nivoa aflatoksina u mleku, zbog čega je obustavljena upotreba mleka i mlečnih proizvoda.

Iz JPU „Ljubica Popović“ je saopšteno da je planiranje mesečnih jelovnika, nabavka namirnica i priprema obroka prioritetan dio aktivnosti prilikom boravka dece u toj ustanovi, a o čitavom postupku se brine stalno zaposleni nutricionista-dijetetičar Nataša Rakočević.

Rakočević je portalu Roditelji kazala da je priprema obroka skoncentrisana u dve takozvane centralne kuhinje, a da se obroci raspodeljuju i u sedam distributivnih kuhinja. Na taj način je, kako je pojasnila, olakšana kontrola realizacije propisanih jelovnika.

„Deca dobijaju isključivo obroke predviđene jelovnikom, od kojeg se odstupilo samo kada smo prekunuli upotrebu mleka i mlečnih proizvoda zbog njihove zdravstvene neispravnosti. Odmah nakon toga smo inovirali jelovnike i o tome obavestili roditelje preko oglasnih tabli u vaspitnim jedinicama, gde su inače istaknuti jelovnici za tekući mesec, a o tom postupku smo obavestili javnost putem medija“, kazala je Rakočević.

Prema njenim rečima, izostanak mleka i mlječnih proizvoda iz redovnih jelovnika nije previše poremetio proces pripreme hrane, jer u toj JPU imaju značajno iskustvo u pripremi hrane za decu koja imaju netoleranciju na određene vrste namirnica, pa i na mleko i mlečne proizvode, a osoblje je potpuno kvalifiovano da sprovede alternativne jelovnike koji su uvedeni ovih dana.

Rakočević je pojasnila da se obroci planiraju na osnovu zakonski utvrđenih normativa, i oni su nutritivno potpuno prilagođeni uzrastu dece i dužini njihovog  boravka u vaspitnim jedinicama što, kako je navela, potvrđuju izveštaji sa redovnih kontrola koje sprovodi Institut javnog zdravlja i Sanitarna inspekcija.

Prema njenim rečima, obroci su raznovrsni, sadrže namirnice iz svih grupa, i na taj način stvaraju pravilne navike u ishrani kod dece.

„Brizi o ispravnosti hrane u našoj ustanovi uvek je posvećivana posebna pažnja, a da će tako biti i narednom periodu potvrđuje i uvođenje HACCP sistema – međunarodnog standarda za proizvodnju bezbjedne hrane“, kazala je Rakočević.

Ona je naglasila da u JPU „Ljubica Popović“ do sada nisu imali prigovora roditelja, jer su informacije o ishrani njihove dece javno i blagovremeno dostupne, a saradnja roditelja sa nutricionistom svakodnevna.

I u JPU „Đina Vrbica“ tvrde da se obroci za decu koja pohađaju njihove vaspitne jedinice pripremaju uz strogo poštovanje jelovnika, i da je on, u februaru, pretrpEo promene zbog aktuelne situacije o zdravstvenoj bezbednosti upotrebe mleka i mlečnih proizvoda.

Nutricionista–dijetetičar u toj JPU, Jelena Novosel, naglasila je da na jelovniku stoji napomena da on, u skladu sa preporučenim normama, može pretrpeti promene iz objektivnih razloga, kao što su nedostatak robe na tržištu, kvar na uređajima ili nedostatak električne energije.

Ona je kazala da se, prilikom sastavljanja jelovnika, poštuju preporučene norme o potrebama djece za unosom hranljivih materija za vrijeme boravka u vrtiću, uzimajući u obzir i želje dece kroz saradnju sa vaspitačima i medicinskim sestrama, imajući u vidu činjenicu da oni provode najviše vremena sa decom i poznaju njihove navike u ishrani

„Poštovanje jelovnika u toku pripremanja jela u kuhinji kontroliše strukovni nutricionista–dijetetičar, a po vaspitnim jedinicama trijažne medicinske sestre“, precizirala je Novosel.

Na pitanje da li obroci i količinski zadovoljavaju potrebe dece u različitim uzrastima, ona je pojasnila da je komisija Instituta za javno zdravlje izvršila laboratorijsko ispitivanje obroka koje jeca konzumiraju.

„Utvrđeno je da su obroci u skladu sa preporučenim normama o potrebama dece za unosom hranljivih materija u toku boravka, što podrazumeva da su i količinski prilagođeni potrebama deteta u skladu sa uzrastom“, kazala je Novosel.

Gordana Popović

Roditelji.me

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here