Home Poznati DA LI SE BOJITE HOGARA STRAŠNOG?

DA LI SE BOJITE HOGARA STRAŠNOG?

415
0

Dik Braun, autor stripa o Hogaru Strašnom, se ljutio što su mu deca smetala tokom popodnevne dremke pa su mu deca dala nadimak Hogar Strašni. Nadimak je pretočen u mrzovoljnog ali simpatičnog Vikinga koji i dan danas uveseljava ljude širom sveta.

Strip je od prvog dana izlazio u 136 dnevnih novina! Već nakon dve godine taj broj se popeo na čitave 2.000, a Hogar je brzo prekoračio granice zemlje u kojoj je nastao. Danas se ovaj strip pojavljuje svakodnevno u preko 2000 novinskih izdanja u pedeset osam zemalja širom sveta, a i preveden je na 13 svetskih jezika!

Godine 1988. Hogarov tvorac Dik se povlači iz rada na Hogaru, a već naredne 1989. i umire. Tada njegov rad na Hogaru nastavlja njegov sin Kris Braun.

On je Viking i izgleda upravo onako kako svi mi zamišljamo Vikinge. Debeo, ima bradu i na glavi vikinški šlem sa rogovima. Po zanimanju je ratnik i ponekad kaže da je to vrlo „iscrpljujući posao“. Ipak on nije grubi, mačo heroj, već porodični čovek, sa ženom Helgom i decom. Dik Braun je kroz niz duhovitih situacija pokazao da je vođa Vikinga u kući onaj koji sluša, jer u kući je Helga vođa.

Hogar je karakterno sve ono što se šablonima veže za muškarca. Teško pokazuje emocije, ali se oseti da su one tu. Krajnje je nemaran prema praznicima, godišnjicama i svemu ostalom do čega je Helgi stalo. A ona, Helga, je sve ono sto šabloni pripisuju slabijem polu. Nežna, brižna, želi da promni njega. Sve drži pod kontrolom, a prema mužu se ponekad odnosi i kao majka prema nezrelom dečaku.

Njih dvoje su roditelji tinejdžerke Honi, zaljubljene u trubadura Lutea, i sina Hamleta, koji često brine Hogara, jer voli da uči i brine se o svojoj higijeni, što nikako ne odgovara reputaciji jednog mladog Vikinga. Savremena, nuklearna porodica, smeštena u vikinšku Norvešku!

Hogar Strašni i Dik Braun

Prava podloga za uspešnu komediju situacije. Uz njih se pojavljuje i najveći baksuz na svetu, Srećni Edi (Lucky Eddie), Hogarova desna ruka, nežan i neagresivan, što je takođe neprimereno Vikingu! Ovaj niz sporednih karaktera upotpunjuje i Hogarov pas Snert i porodična patka Kvak.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here