Home Svaštara DA LI JE VAŠE DETE ZAISTA SPREMNO ZA POLAZAK U PRVI RAZRED?

DA LI JE VAŠE DETE ZAISTA SPREMNO ZA POLAZAK U PRVI RAZRED?

69
0

Još je malo vremena do septembra i polaska u prvi razred. Roditelj ste budućeg prvaka i pokušavate da odgovorite na mnoga pitanja: Kako će se moje dete uklopiti? Hoće li mu se svideti škola? Kako će prihvatiti školske obaveze? Hoće li biti samostalno? Hoće li imati drugare?… Vaša pitanja i nedoumice su opravdane, jer je polazak u školu jedan od najvažnijih perioda za Vaše dete i Vas.

Često se čini da je polazak u prvi razred stresniji za Vas nego za dete. Ukoliko osećate veliki pritisak i odgovornost, možete to preneti i na dete.

Važno je da se otvoreno razgovara o onome što Vaše dete očekuje u školi. Ne treba mu pretiti školom (videćeš ti kad pođeš u školu, nema više igranja…) ni umanjivati školske obaveze (tamo ćeš samo malo da crtaš  i pišeš, igraš se i biće ti lako…)

Pre polaska u školu, pripremljenost deteta je…

Sva iskustva koje je dete imalo do polaska u školu (odlazak u bioskop, rasprave sa sestrom, boravak u vrtiću, ljutnja jer roditelj traži da se poštuje dogovoreno, padanje sa bicikla i upornost da se ponovo ustane i ponovo proba…) pripremaju dete za ovaj trenutak. Kroz sva ta iskustva dete razvija: fizičku, motoričku, intelektualnu, govornu, socijalnu, emocionalnu zrelost i motivaciju za učenje. Ovo su važni preduslovi koji se procenjuju prilikom spremnosti Vašeg deteta za polazak u školu.

U periodu između vrtića i polaska u školu Vaše dete je sa Vama prošlo lekarske preglede i testiranje u školi i spremno je za polazak u prvi razred.

Iz našeg iskustva…

Kao pedagog, prilikom testiranja, primetila sam da se broj dece spremne za školu, sa nedovoljno razvijenom motorikom i pažnjom povećava. Često se pogrešno misli da nedovoljno razvijena fina motorika može učeniku da oteža samo pisanje. Međutim, na svakom školskom času dete dobija zadatke koji zahtevaju primenu različitih sposobnosti i veština. Učenici prvog razreda sa nedovoljno razvijenom koncetracijom, pažnjom, motorikom i orijentacijom u prostoru i vremenu treba da ulože veći napor pri rešavanju školskih zadataka. Što ukazuje da nepotpuna pripremljenost  može da oteža detetu adaptaciju na školu i učini da mu škola bude veoma naporna.

Kako pomoći detetu….

Na ovom uzrastu dete i dalje najviše uči kroz igru. Npr. Igrajući društvene igre, kao što je Ne ljuti se čoveče, možete sa Vašim detetom vežbati da reaguje na nespeh, da prihvati pravila i sarađuje sa drugima, vežba strpljenje, vežba koncentraciju i pažnju. Dok igrate sa njim tražite da se pravila poštuju, pokažite mu na Vašem primeru kako se gubi, čestitajte mu na pobedi i tražite da ono Vama čestita na Vašoj pobedi, čestitajte mu na fer-plej igri i partiju završite do kraja. Možete da koristite igru i za situacije koje su detetu nepoznate ili neugodne. Igrajte igru uloga, vi ste glumci date situacije, ili napravite predstavu sa njegovim omiljenim igračkama.

Na osnovu našeg iskustva, izabrale smo da na našim radionicama „Od igre do škole“ (priprema za polazak u prvi razred) vežbamo pažnju, grafomotoričke, motoričke  sposobnosti dece i  njihovo razumevanje odnosa u prostoru i vremenu kroz igru.

Edukacija za decu i roditelje , Marija Stanojević, pedagog i porodični psihoterapeut, Snežana Dragičević, profesor razredne nastave

http://www.mojpedijatar.co.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here