Home Zanimljivosti DA LI JE OTKRIVEN DVORAC KRALJA ARTURA?

DA LI JE OTKRIVEN DVORAC KRALJA ARTURA?

582
0

Misteriozno poreklo arheološkog nalazišta povezanog s legendom o Kralju Arthuru je postalo još zanimljivije. Naime, arheolozi su otkrili impresivne ostatke verovatne kraljevske palate kod sela Tintagel u Kornvolu. Verovatno je reč o sedištu vladara jugozapadnog britanskog kraljevstva Dumnonia iz šestog veka.

Stručnjaci vekovima raspravljaju da li je kralj Arthur bio stvarni lik ili tek narodna legenda koja se toliko ustalila da su ljudi uvereni da je stvaran. Otkriće kraljevskog dvorca, koji verovatno potiče iz ranog srednjeg veka, kod Tintagela moglo bi obnoviti neke nove prepirke. Među stručnjacima će se sigurno povesti nova rasprava, najviše zato što je, prema legendi, Artur sin britanskog kralja i prekrasne žene lokalnog vladara iz Tintagela.

Palata, koju su otkrili arheolozi, izgrađena je u petom ili šestom veku što bi je smestilo otprilike u isto razdoblje u kojem je kralj Artur navodno živeo. Bila slučajnost ili ne, otkriće novih dokaza o jednoj od najpoznatijih britanskih i svetskih legendi, zigurno će stvoriti novi talas popularnosti među turistima i stručnjacima tokom posete Kornvolu. Čak i ako se ispostavi da nije reč o dvorcu povezanom s kraljem Arturom, otkriće je svejedno od istorijske  važnosti.

To je prva velika građevina otkrivena u Velikoj Britaniji koja datira iz petog ili šestog veka. Iskopine su otkrile masivne zidove široke po metar, stepenice i čvrsto građene popločane podove. Neke od zgrada dvorca su relativno velike. Od dvanaestak otkrivenih zgrada u poslednjih nekoliko meseci, dve su oko 11 metara duge i čak četiri metra široke. Stanari dvorca izgleda su luksuzno živeli.

Pronađeni su ostaci keramike i stakla koje ukazuju da su koristili vino iz zapadne Turske i maslinovo ulje iz Tunisa. Osim toga, koristili su i keramičke tanjire i zdele uvezene iz zapadne Turske i Severne Afrike. Uz obroke su ispijali vina iz obojenih staklenih čaša napravljenih u Francuskoj. Nalazište kod Tintagela otvoreno je za javnost, a poznato je i po ruševinama dvorca iz trinaestog veka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here