Home Svaštara DA LI JE INTELIGENCIJA NASLEDNA? EVO ŠTO KAŽE NAUKA

DA LI JE INTELIGENCIJA NASLEDNA? EVO ŠTO KAŽE NAUKA

129
0

Stručnjaci za genetiku su istražili da li je inteligencija posledica genetskog uticaja ili se razvija i stvara iz spoljnih činilaca, pa zaključili da je spoj genetike i uticaja okoline.

ŠTA JE INTELIGENCIJA?

Inteligencija je mentalna karakteristika koja se odnosi na sposobnost učenja iz iskustava i prilagođavanja promenjivim okruženjima, a uključuje veštine rasuđivanja, planiranja i rešavanja problema, kao i sposobnost apstraktnog razmišljanja i razumevanja složenih ideja.

POSTOJI LI INTELIGENCIJSKI GEN?

Ne, ne postoji zasebni gen koji određuje ukupnu kognitivnu funkciju. Inteligencija je složena osobina, što znači da postoji više gena koji se udruže kako bi se odredio čovekov IQ.

Iako genetika uvelike igra ulogu u visini kvocijenta inteligencije pojedine osobe, studije pokazuju da na opću kognitivnu sposobnost utječe i socioekonomski status te je li osoba dobila priliku ostvariti svoj puni potencijal.

INTELIGENCIJA SE VEROVATNIJE NASLEĐUJE OD MAJKE

Prema studijama genomike, geni koji su zaslužni za razvoj inteligencije verovatnije se nasleđuju od majke nego od oca. Mnogi geni koji sadrže odrednice inteligencije nose se na x-hromozomu. Budući da žene poseduju dve kopije x-hromozoma, a muškarci samo jednu, verovatnije je da će se majčini geni preneti na decu.

POVEZANOST RASE I INTELIGENCIJE

Genetska istraživanja tvrde da ne postoji povezanost između rase i opštih kognitivnih sposobnosti, a genetičari naglašavaju da su prošla istraživanja koja su tvrdila suprotno bila manjkava i nisu uzimala u obzir socioekonomski status, nejednakost u obrazovanju i druge uticaje okoline.

https://www.index.hr/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here