Home Svaštara DA LI DECA NASLEĐUJU INTELIGENCIJU OD MAJKE ILI OD OCA?

DA LI DECA NASLEĐUJU INTELIGENCIJU OD MAJKE ILI OD OCA?

145
0

Istraživanje je pokazalo da genetski profil majke određuje koliko će pametna biti deca te da otac na pamet deteta nikako ne utiče, piše Independent.

Verovatnije je da će žena detetu preneti gen inteligencije jer se prenosi putem X hromozoma. Uz to, naučnici sada veruju da se geni za napredne kognitivne funkcije koji se nasleđuju od oca mogu automatski deaktivirati.

Smatra se da kategorija gena poznatih pod imenom ‘uslovni geni’ radi samo ako dolazi od majke u nekim slučajevima ili oca u drugim slučajevima. Veruje se da je inteligencija među uslovnim genima koji dolaze od majke.

Laboratorijske studije na genetski modifiikovanim miševima otkrile su da su oni s većom količinom majčinih gena razvili veće glave i mozgove, ali manja tela. Oni s većom količinom očinskih gena imali su manje mozgove i veća tela.

Istraživači su identifikovali ćelije koje su sadržavale samo majčinske ili očinske gene u šest različitih delova mišjeg mozga koji su kontrolisali različite kognitivne funkcije, od prehrambenih navika do pamćenja.

Uprkos tome što su uzeli u obzir nekoliko faktora, od stepena obrazovanja učesnika do njihove rase i društveno-ekonomskog statusa, tim je otkrio da je i dalje najbolji predviđač inteligencije deteta IQ majke.

Doduše, istraživanje je takođe utvrdilo da genetika nije jedini faktor koji utiče na inteligenciju – smatra se da je samo 40 do 60 posto inteligencije nasledno a da na drugi deo utiče okruženje.

Isto tako, otkriveno je da majke igraju izuzetno važnu ulogu u negenetskom delu inteligencije, a neke studije sugerišu da je povezanost majke i deteta blisko povezana s inteligencijom.

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu su otkrili da je stabilna emotivna veza između majke i deteta ključna za rast nekih delova mozga. Nakon analiziranja načina na koji se grupa majki odnosila prema svojoj deci tokom sedam godina, istraživači su otkrili da su ona deca koju su majke emotivno podržavale i kojima su intelektualne potrebe ispunjene imale u proseku 10 posto veći hipokampus s 13 godina od dece čije su majke bile emotivno udaljene. Hipokampus se povezuje s pamćenjem, učenjem i reagovanjem na stres.

Smatra se da snažna veza s majkom detetu daju osećaj sigurnosti koji im dopušta da istražuju svet i samopouzdanje da rešavaju probleme. Uz to, predane i obazrive majke češće pomažu deci da reše probleme te im tako pomažu da ostvare svoj puni potencijal.

Naravno, uloga očeva u razvoju inteligencije deteta nije zanemarljiva budući da celi niz drugih faktora – kao što su intuicija i emocije – koje deca mogu da naslede od očeva, takođe utiču na razvoj inteligencije.

AUTOR: Damjan Raknić

http://www.jutarnji.hr

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here