Home Svet oko nas DA LI ĆEMO PREKO DELFINA KOMUNICIRATI SA VANZEMALJCIMA?

DA LI ĆEMO PREKO DELFINA KOMUNICIRATI SA VANZEMALJCIMA?

127
0

Ruski naučnici smatraju da jezik delfina može pomoći ljudima u komunikaciji sa vanzemaljskim civilizacijama. Naučnici iz Karadagskog prirodnog rezervata na Krimu snimili su razgovor dva delfina uz pomoć podvodnog mikrofona koji su sami razvili i nadaju se da će njihova istraživanja pomoći u komunikaciji sa vanzemaljcima.

Oni su prvi kojima je uspelo da u „govoru“ delfina razlikuju pojedine reči i rečenice, prenose naučni portali.

„Istraživanja pokazuju kakve akustične signale delfina možemo smatrati visokorazvijenim razgovornim jezikom. Predstoji nam njihovo dalje istraživanje“, objašnjava naučnik Vjačeslav Rjabov.

On veruje da iskustvo proučavanja jezika delfina „može biti korisno za komunikaciju sa vanzemaljskim civilizacijama i sa drugim vrstama životinja“. Signale delfina ljudi ne mogu čuti. Prema rečima naučnika, da bi počeli komunicirati sa delfinima, potrebno je stvoriti uređaj koji će njihov jezik pretvarati u jezik koji čovjek može čuti. Naučnici su radili sa dva delfina – Jašom i Janom.

Snimali su njihov razgovor i shvatili da su se zvukovi koje je proizvodila jedna od životinja razlikovali od onih koje je ispuštao „sagovornik“. Razlika je bila u spektru i učestalosti pulsiranja zvuka. Pri tome se niz kombinacija zvukova ne ponavlja. Zbog toga se može pretpostaviti da svako „pulsiranje“ predstavlja zasebnu fonemu ili reč u jeziku delfina. Kako se ispostavilo tokom istraživanja, delfini umiju da pažljivo slušaju i ne prekidaju jedni druge.

Prema mišljenju naučnika, razmena informacija delfina podseća na razgovor dvoje ljudi. Međutim, spektralni raspon govora delfina je širi dvadeset puta. Zato je njihova komunikacija informativnija.

„U istoj jedinici vremena delfin svom sagovorniku može preneti mnogo više informacija nego što jedan čovek prenese drugom“, navode ruski istraživači.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here