Home Svaštara ČUVANJE I ODGOJ DETETA – JASLICE/VRTIĆ, BAKA ILI DADILJA?

ČUVANJE I ODGOJ DETETA – JASLICE/VRTIĆ, BAKA ILI DADILJA?

442
0

Kako deca rastu, započinju i brige vezane uz odluku kome poveriti mališane na čuvanje. Retke majke imaju sreću da mogu ostati kod kuće još neko vreme dok njihovo dete psihofizički ne bude spremno na odvajanje i reorganizaciju svakodnevnice. Većina roditelja se suočava sa stresnim razdobljem odluke – jaslice, baka ili dadilja. Svaki od mogućih izbora ima svoje prednosti i nedostatke, a ono što roditelji trebaju da učine je da se maksimalno informišu o svakoj opciji.

JASLICE, VRTIĆ

Prednosti:

Jaslice i vrtići su dobra opcija za roditelje koji trebaju stalnu brigu o svom detetu jer se neće dogoditi da se, na primer, zbog bolesti nema ko da brine o vašem mališanu. Te su institucije takođe pod stalnom kontrolom inspekcija i trebaju da zadovolje standarde opremljenosti, zdravstvene zaštite i ishrane kao i sigurnosne mere za boravak dece. U vrtićima se deci nudi velik broj edukativnih materijala i podsticaja i pružaju mogućnosti za socijalizaciju deteta.

Nedostaci:

U gradskim vrtićima i jaslicama je teško naći mesto za dete, pa su roditelji neretko primorani da upišu dete i godinu dana pre polaska u vrtić ili biti na listi čekanja.
Nadalje, u jaslicama ili vrtiću je teško pratiti ritam svakoga pojedinog deteta, nameće im se utvrđena rutina poput određenog vremena za jelo, spavanje i izlaske, a i radno vreme jaslica je striktno određeno.
Najveći nedostatak ove opcije čuvanja jest to što je u velikim grupama dete stalno izloženo virusima i bakterijama druge dece. Iako je to individualno, može proteći i više meseci dok dete ne stekne imunitet na „vrtićke“ bolesti.

 

Kako odabrati vrtić?

Razmislite odgovara li vam više da je vrtić u blizini kuće ili u blizini vašeg radnog mesta. Kad se odlučite za lokaciju, obiđite vrtiće (privatne i državne) u blizini i pitajte sve što vas zanima. Obratite pozornost na higijenu, opremljenost vrtića, broj dece u grupama kao i način rada vaspitača. Pripreme za vrtić počinju nekoliko meseci pre konačnog polaska.
Neki od preduslova za lakše privikavanje deteta na vrtić su: da dete bar danju ne nosi pelene, da samostalno obavlja određene radnje (hranjenje) i da se već odvajalo od vas (bilo kod bake i sl.).

BAKA ILI DEKA

Prednosti:

Bake i deke, gotovo poput roditelja, bezuvetno vole dete. Dete ih poznaje i briga zbog odvajanja od roditelja traje vrlo kratko, a o kvalitetnim i ukusnim obrocima i higijeni deteta ne biste trebali brinuti. Ukoliko su baka i deka mlađi i zdravi, dete će uživati u igrama i šetnjama s njima, ali mlađi bake i deke retko mogu da čuvaju decu jer su uglavnom još uvek u radnom odnosu.

Nedostaci:

Mogući problemi leže u činjenici da većina baka i deka smatra kako im vaša uputstva nisu potrebna i kako bolje od vas znaju šta je detetu potrebno. Nadalje se javlja pitanje pokrivanja troškova deteta. Bake i deke najčešće unuke čuvaju besplatno, što može biti opterećenje za njihov ionako skroman kućni budžet. Vrlo je važna i činjenica da osobe u godinama često nemaju toliko energije koliko malo dete zahteva. Pripreme obroka, hranjenje, presvlačenje, odlasci u šetnju, igre s loptom, ljuljaške, klackalice… sve to može da iscrpi stariju osobu, a detetu je nužno potrebno.

DADILJA

Prednosti:

Ukoliko ćete imati sreću i pronaći adekvatnu dadilju za svoje dete, najveća je prednost u tome što dete ostaje i boravi u svom domu. Poštuju se sve rutine koje je dete uspostavilo, vreme čuvanja je fleksibilnije, a čuvanje se ne prekida u slučaju neke blaže viroze deteta.
Prednost koju osećaju roditelji koji su se odlučili da unajme dadilju, je to što ne moraju organizovati ko će i kada dete odvesti u vrtić te doći po njega. Jutra su znatno manje stresna jer se dete ne mora buditi i spremati, već jednostavno ostaje da spava u svom krevetiću.
Deca koju čuvaju dadilje su znatno ređe bolesna jer su manje izložena virusima koji vladaju u vrtićima. Nisu prisiljena da se takmiče s ostalom se decom za pažnju vaspitačica u vrtiću, često brže napreduju i razvijaju osećaj sigurnosti i samouverenosti.

Nedostaci:

Pri izboru dadilje roditelji moraju biti vrlo oprezni, a upravo je to i najveći nedostatak. Naime, kad dadilja čuva dete, relativno je bez nadzora i stoga je nužno da to bude kvalifikovna osoba kojoj roditelji mogu da veruju.
Roditelji će najverovatnije dosta vremena provesti tražeći dadilju, a ukoliko ona odluči iz bilo kog razloga da da otkaz ili je na neko vreme onemogućena da čuva dete, začarani krug traženja ponovno započinje.
Još jedan nedostatak unajmljivanja dadilje je društveni život deteta i slabije razvijanje socijalnih veština. U vrtiću se sprovode programi bavljenja specifičnim, detetovom uzrastu prilagođenim aktivnostima, a i dete ostvaruje svakodnevni kontakt s vršnjacima. Stoga je važno da roditelji dadilji osiguraju potrebne materijale za igru s detetom i da sa dadiljom dogovore dnevne aktivnosti. Ukoliko dadilja s detetom ne odlazi na igru van kuće, roditelji ne smeju da zanemare odlaske u park i igraonice. Važno je odabrati aktivnost koja uključuje druženje s drugom decom.
Jedan od razloga zbog kojeg se roditelji teško odlučuju za dadilju je i cena čuvanja koja većinom daleko premašuje cenu vrtića.

Kako odabrati dadilju?

Dečije mišljenje

Vrlo često, čak i one male bebe upozoravaju smehom ili plačem kako im se neka strana osoba dopada ili ne. Nemojmo nikad zanemarivati dečije mišljenje i osećaje smatrajući sebe najpametnijima. Dakle, tražite li dadilju za svoje dete/decu uključite partnera i dete, a posebno bake i dek ukoliko i oni žive s vama.

Važnost obrazovanja

Nekim roditeljima obrazovanje dadilja nije od velike važnosti, no kvalitetno obrazovanje i dugogodišnja praksa ipak čine profesionalca. Diplomirani vaspitači su najprofesionalnije osobe za rad i odgoj zdrave dece, a diplomirani defektolozi za decu s posebnim potrebama. Ukoliko svome detetu ne možete da osigurae odgajatelja probajte odabrati osobu koja je tokom svog obrazovanja imala stručne kontakte s decom (učitelji, profesori, treneri) i naravno što više iskustva u radu s decom. Onima kojima obrazovanje nije jako važno, preporučujemo osobu koja je već odgojila vlastito dete, nezaposlenu majku ili baku.

 

Prednost preporučenima

Zatražite od dadilje preporuke i obavezno ih proverite. Porazgovarajte s njenim bivšim poslodavcima o iskustvima te prednostima i nedostatcima te dadilje. Bilo bi poželjno i da vam dadilja donese na uvid originalnu potvrdu o nekažnjavanju kao i lekarsko uverenje o psiho-fizičkoj sposobnosti za rad s decom, izdane baš za tu priliku. Takođe je vrlo važno da dadilja ima sanitarnu knjižicu koju će obnavljati jednom godišnje.

Upoznajte dadilju

Nakon što se obave formalnosti potrebno je što bolje upoznati dadilju. Posvetite svakoj dadilji dovoljno vremena za upoznavanje. Pozovite je na večeru, u grad na kafu, u park ili igraonicu kako biste što bolje upoznali njenu prošlost, navike, metode odgoja, itd. Upoznajte i njenu porodicu i posetite njen dom gde ćete videti nivo higijene koju ta osoba posjeduje. Nakon što donesete odluku o zapošljavanju dadilje počnite s prilagođavanjem deteta na novu osobu. Vrlo je važno da ste sve vreme uz svoje dete i da se nova dadilja postupno uključuje u njegu, odgoj i obrazovanje deteta.

Izgradite poverenje

Dadilju obavezno upoznajte s celom porodicom, učiteljicom ukoliko dete ide u školu i vaspitačicom ukoliko dete ide u vrtić, te detetovim prijateljima. Pre nego što dadilja počne da samostalno radi s detetom budite sigurni da dobro poznaje vaš dom, komšiluk (obližnju prodavnicu, apoteku, park, igraonicu) i precizirajte način rada s detetom. Recite joj sve svoje želje i potrebe vezane uz odgoj, ishranu i negu deteta te ciljeve obrazovanja. Takođe je najbolje ispisati celoviti „Podsetnik za dadilju“, s raznim podacima, kontaktima i informacijama potrebnima dadilji da uspešno obavlja svoj posao kako ne bi dolazilo do remećenja detetove dnevne rutine.

Dadilje imaju veliku čast da se brinu za vaše dete i nemojte izbor takve osobe prepustiti slučaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here