Home Svaštara ČUDNE NAVIKE DVOGODIŠNJAKA I ŠTA S NJIMA

ČUDNE NAVIKE DVOGODIŠNJAKA I ŠTA S NJIMA

223
0

Deca su uopšte ‘čudna’ mala bića, puna mašte i kreativnosti koju smo mi izgubili negde po putu. U tom svom svetu, oni zamišljaju i vide stvari drugačije od prihvaćenih postavki društva. Ako žele da idu u prodavnicu u kupaćem kostimu ili celi dan po kući da hodaju na sve četiri, ne brinite, nisu jedini

OPREZ, GOLO DETE!

Jedna od neobičnih stvari s kojima ste se sigurno sreli je golo dete. Okrenuli ste leđa na tri minute i kad ste vratili pogled, vaše dete je stajalo bez odeće. Ne brinite, u ovom uzratu su deca nesputana i ništa ne znaju (niti ih zanima) o društvenim pravilima i normama ponašanja. Iako vama možda i nije najugodnije kad ste dogode takve situacije, ne morate se brinuti da odgajate malog „čudaka“. I to je još samo jedna od faza koja će proći. A ako se poklopi s letnjim danima, još bolje.

KOPANJE NOSA

Kopanje nosa, kao i istraživanje drugih delova tela (za koje bi roditelji htjeli da ih ipak ne istražuju), normalna je stvar za decu jasličkog uzrasta. Deci je sve novo i znatiželjno otkrivaju nove osećaje, utiske i uzbuđenja tokom ove rane razvojne faze. Kopanje nosa nije baš lepa navika, ali pokušajte ostati mirni. Ako ne želite da kopa nos, probajte detetu skrenuti pažnju ili objasniti da se neke stvari ne rade u javnosti jer ih niko ne želi da gleda.

IZMIŠLJENI I PLIŠANI PRIJATELJI

Neka deca svugde nose svoje plišane prijatelje, prave im ručak, stavljaju ih da spavaju, dok drugi postavljaju tanjire i pričaju s izmišljenim prijateljima. To je normalna dečija reakcija na spoznaju da je svet konfuzno mesto, teško za razumeti. Sa zamišljenim prijateljem sve je lakše. Prihvatajući svet mašte svog deteta, prihvatate i njegovu kreativnost. Kad se krzneni prijatelj izgubi ili je vreme da ode u veš mašinu, mogli biste se suočiti s periodom nezadovoljstva. Na to gledajte kao na priliku da dete nauči da se samo može nositi sa svakodnevnim situacijama.

‘JEDU’ RAZNE STVARI

Jeste li ikad uhvatili dete da jede pesak ili blato i zapitali se: „Zar je stvarno moguće da je njemu to fino?“ E pa moguće je. Stavljanje stvari u usta takođe je još samo jedan od načina za istraživanje sveta oko sebe. Znatiželjna deca će jesti svakakve vrste čudnih stvari, od blata pa do desetak kiselih krastavaca u desetak minuta, kao i ljuljaške, igračke i tobogane. Obratite pažnju koliko često se to događa. Ako je vaše dete opsednuto jedenjem mačjeg peska, vreme je za razgovor s pedijatrom.

KATEGORIJA UOPŠTE ČUDNIH STVARI

Neki mališani žele da nose plašt celi dan, neki žele da stalno hodaju bosi. Neki laju kao psi, a neki se prave da su kamioni kad idu da spavaju. Neki žele da budu stalno prljavi pa namerno bacaju zemlju po sebi, dok neki ne mogu podneti mrvicu prljavštine na svojim rukama. Sve je to normalno. ‘Blesave’ faze su normalni deo odrastanja i ako ne ometaju ostale ‘normalne’ aktivnosti, pustite ih. Nekad ćete morati da objašnjavate da baš i nije pravo vrime za ‘mušice’, ali ćete se sa smehom sećati dana kad su bili mali i slatki.

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/razvoj-od-druge-do-seste-godine/cudne-navike-dvogodisnjaka-i-sto-s-njima-2739

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here