Home Poznati CRTANA JUNAKINJA BETI BUP JE PROSLAVILA 92. ROĐENDAN!

CRTANA JUNAKINJA BETI BUP JE PROSLAVILA 92. ROĐENDAN!

104
0
Pixabay License

Beti Bup, jedna od najpopularnijih crtanih junakinja, debitovala je na malim ekranima 9. avgusta 1930. godine

Njen tvorac Maks Flešer nije krio da su mu kao inspiracija poslužili imidži više tadašnjih poznatih američkih zabavljačica od kojih je najupečatljiviji imidž pevačice Helen Kejn. Animator lika Grim Nejtvik je na osnovu pesme “Bup-Bup-A-Dup” koju je izvodila Helen Kejn stvorio crtani lik kome će ove reči da pristaju i upravo ta fraza uskoro je postala zaštitni znak čitavog crtanog serijala.

Helen Kejn je u momentu stvaranja lika radila za „Paramount Pictures“ i, iako zvezda u usponu toko 20-ih, već je bila pri kraju karijere. Još i više, bila je samo jedna u nizu glumica tog vremena koje su kao frazu koristile “bup-up-a-dup”, pa je to bila slava koju je studio planirao da nasledi prebacujući je na crtani lik Beti Bup.

Međutim, stvar se zakomplikovala kada je Helen Kejn 1932. godine podigla tužbu protiv Maksa Flešera i Paramaut studija u kojoj je tražila odštetu od 250.000 dolara tvrdeći da je fraza “bup-up-a-dup” iskorišćena iz njene pesme “I wanna be loved by you”.

Suđenje je trajalo dve godine. Helen je tvrdila da je i izgled Beti Bup namerna karikatura njenog izgleda čime je prekršen zakon o ljudskim pravima, kao i da joj junakinja iz crtanog filma predstavljala “nelojalnu konkurenciju”.

Devojke koje su pozajmljivale glasove Beti Bup – Boni Po i Mardži Hajns, svedočile su u korist odbrane.

Nakon godina parnice koja se pretvorila u medijski cirkus, sve je završeno bez pravog pobednika – Helen Kejn je nastavila da tvrdi da je upravo ona bila inspiracija za Beti, „Paramount Pictures“ joj nikada nije platio bilo kakvu nadoknadu, a provokativna crtana junakinja je nastavila da izvodi svoje, sve više legendarno ”bup-a-dup” u svakom crtaću u kome se pojavila.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here