Home Zanimljivosti ČOVEK KOJI NIJE MOGAO DA SE UGOJI

ČOVEK KOJI NIJE MOGAO DA SE UGOJI

261
0

Isak Sprag je rođen 21. maja 1841. godine u Masačusetsu. Na osnovu njegove medicinske dokumentacije iz maldosti bio je normlano i aktivno dete do svoje 12. godine kad je počeo ubrzano da gubi kilažu.

 

Njegovi roditelji, koji su se uplašili zbog takvog gubitka težine, su mu zabranili da učestvuje u bilo kakvim fizičkim aktivnostima. Uprkos tome Isak je nastavio da gubi na kilaži, pa su ga roditelji odveli kod doktora. Nažalost, doktori su bili zbunjeni Isakovim stanjem i nisu mogli da pronađu uzrok takvom stanju, pa je Isak uprkos zdravom i dobrom apetitu nastavio da gubi na kilaži.

Kao odrasla osoba Isak je bio šegrt obućar kod svog oca, a kasnije je radio i kao piljar. Međutim, kako mu se težina sve više i više smanjivala, Isak je polako ostajao i bez snage i energije da obavlja te poslove, pa je odlučio da se pridruži cirkusu.

  1. tokom gostovanja lokalnog karnevala, menadžer je spazio Isaka i ponudio mu posao, koji je ovaj na početku odbio, ali je uskoro shvatio da bi mogao dobro da unovči svoje medicinsko stanje. Međutim, karijera mu je bila kratkog veka pošto je usled požara jedva uspeo da izbegne smrt.

Ubrzo posle toga se oženio i dobio 3 zdrava sina. Zbog finasijskih poteškoća bio je primoran da se vrati cirkuskom životu. Dok je njegova težina varirala u toku života, u 44. godini ga je lekar izmerio i zvanično zaveo te podatke. U tom trenutku bio je visok 1.68 metara i imao je samo 19,5 kilograma.

Uprkos brojnim medicinskim pregledima, Isakovo medicinsko stanje nikad nije dijagnostifikovano. Zvanično su smatrali da ima progresivnu mišićnu atrofiju. Zbog svega toga, Isak je morao da jede redovno. Bio je poznat po tome što je uvek oko vrata imao čuturicu sa zaslađenim mlekom iz koje bi pio s vremena na vreme da bi ostao živ i svestan.

Isak je 5. januara 1887. godine umro u Čikagu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here