Home Svet oko nas ČOVEK KOJI JE SPASAO BELE ŽDRALOVE

ČOVEK KOJI JE SPASAO BELE ŽDRALOVE

195
0

Beli ždralovi su bili pred izumiranjem, ostalo ih je samo 150. Oni su jedna od najvećih ptica u Severnoj Americi. Međutim činilo se da im je kraj blizu, sve dok 1990. godine u Vinskonsinu ornitolog Džordž Arčibald nije odlučio da pokuša nekako da spase ovu pticu od izumiranja. Napravio je program gajenja ptica u zatvorenom.

Odmah se javlja prvi problem. Kada se ptice izlegu vezuje se za prvo biće koje vide, u prirodi to je odrasli ždral, ali u zarobljeništvu to je čovek. Arčibald ima samo nekoliko odraslih ptica, nedovoljno za čitavo jato. Postoji samo jedno rešenje, a to je da imitira ždralove. Da bi prekrili ljudski lik on i njegov tim ljudi oblače bele kostime s lutkom ptice na rukavu. Narednih par meseci ptići prate maskirane dresere, koji ih uče kako da se odbrane u prirodi i prežive. Ipak nisu predvideli krucijalan problem, a to je da ta vrsta zimi leti na jug u Okrug Galf. Ptice na slobodi instiktivno znaju gde da migriraju, ali ptice u zatvorenom moraju da nauče gde da lete. Za Arčibaldov tim migracija ptica je velika prepreka budući da čovek ne može da leti. Međutim, Arčiblad je slučajno gledao snimak u kome kanadski pilot Bil Lišman iz zabave dresira guske da lete za njim. To ga je motivisalo da osmisli program „Operacija migracija“.

Njegov tim i on su počeli da dresiraju ptice, tako što su im periodično puštali zvuk ultralakog aviona. Ptice su vremenom počele da prate taj zvuk. Zatim 2001. godine odlučuje da angažuje Lišmana. Kanađanin je u kostimu ždrala ušao u avion, poleteo, a za njim kao što su se nadali i jato belih ždralova, 48 sati kasnije jato je sletelo bezbedno na Floridu. Otad ptice migriraju bez problema. Za to vreme ovaj uporni orintolog odveo je 191 pticu na Floridu. I sada imaju mnogo veće šanse da opstanu.

FB Radioaktivni Komarac

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here