Home Predstavljamo ĆIRILANDIJA – ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA U KOPRU, SLOVENIJA

ĆIRILANDIJA – ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA U KOPRU, SLOVENIJA

385
0

Srpski jezik čuje se daleko, pa u stvari i ne baš tako daleko, tu odmah iza ćoška, u Kopru (Slovenija) i to u školi srpskog jezika neobičnog naziva ĆIRILANDIJA, koja postoji u okviru AKUD Kolo iz Kopra već od 2009. godine.

Glavni »krivci« da se deca iz treće generacije naših doseljenika susreću sa jezikom svojim roditelja, baka, dedova, prabaka i pradedova, strina, ujaka, tetki, itd. su dve učiteljice, dr. Vesna Bajić Stojiljković, rođena u Kopru  fakultet etnomuzikologije i etnokoreologije završila u Beogradu, i prof. nemačkog jezika Nada Čupković, rođena Lozničanka, koja se posle sedam godina rada u OŠ B. Radičević u Novom Sadu, odlučila da potraži nove izazove u Sloveniji i to baš u Kopru.

Dve učiteljice su se našle sasvim slučajno, brbljale, brbljale, popile tri kafe i shvatile da imaju istu ideju: prvo radionica a zatim i školica srpskog jezika u okviru novoosnovanog kulturno umetničkog društva, jedinog srpskog društva na slovenačkoj obali,  koje je nastalo na Vesninu inicijativu. I eto… aktivnosti se šire, učiteljice uživaju, deca još više…

Za njima stoji osam godina plodonosnog rada, saradnje sa školama u dijaspori i regionu, mnoštvo festivala na kojima deca pokazuju svoje umeće u balkanskim plesovima, puno nagrada osvojenih na literarnim i likovnim konkursima, nekoliko značajnih projekata, itd.

Ideja je puno, rada i truda još više i iz tog razloga su učiteljice potražile »pojačanje« tako da su im se pridružile još dve učiteljice,  pedagog Tijana Račić i prof. srpskog jezika, Jadranka Vukosavljević Beti.

Deca i učiteljice iz ove školice se raduju svakoj novoj školskoj godini, a zašto, otkriće vam sami:

»Jaooo, kako se mi radujemo novoj školskoj godini? A vi? Kod nas je uvek veselo, plešemo, pevamo, seckamo, pišemo ćirilicu, čitamo, glumimo, učimo i družimo se. Pa ko se onda ne bi radovao, zar ne? Eh, kada bi i one redovne škole bile tako zanimljive, pa gde bi nam bio kraj!«

Naša škola ima veoma neobičan naziv: ĆIRILANDIJA, a šta to znači? Pa pogledajmo tu reč još jednom: ĆIRI- LANDIJA!? Aha, sad vam je jasno, zar ne: ĆIRI- od ĆIRILICA i LANDIJA od engleske reči LAND, zemlja. Dakle, naša škola je zemlja ćirilice i u nju može da uđe svako… sa voznom kartom u jednom ili u oba smera, kako želite… za sada smo prodali samo karte za jedan smer: ko dođe, ne želi više da ode! Ne verujete?

Pa pitajte decu koja u ovu školicu dolaze već od samih početaka, dakle, već sedam godina, a neka su nam se pridružila ove godine.

U našoj školici imamo grupe za najmlađe: Pačiće (od 3 do 5 god), oni malo stariji (do 8 god) su u grupi Kolce, a najstariji drugari su u grupi Omladinci 2… to znači da imamo i Omladince 1; da, da imamo, ali oni su već mnogo veći i znaju sva slova ćirilice a ponekad nam se pridruže i pomognu nam.

Imamo i četiri učiteljice koje brinu o nama, koje nas uče prvim koracima u folkloru ali i prvim koracima u azbuci. Jaooo, koliko ideja imaju naše učiteljice Jadranka, Tijana, Vesna i Nada.

Od ove školske godine smo dobili i novi prostor za učenje i radujemo se da ćemo moći da učestvujemo u njegovom ukrašavanju.

A sada vas pozdravljamo, žurimo na čas! Javićemo vam se opet, obećavamo!

Ćaoooooo!

Tri grupe dece: Pačići, Kolce, Omladinci 2 sa učiteljicom Jadrankom Beti

(AKUD Kolo, Kopar; školu srpskog jezika sufinansira Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva za spoljne poslove Republike Srbije)

Nada Čupković

AKUD Kolo

Kopar

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here