Home Bajke i priče PRIČA O RUKOPISU

PRIČA O RUKOPISU

99
0

ČIKA KEKINA PRIČA O RUKOPISU KOJI NIKO NE ZNA DA PROČITA

 

Dok razmišljam uvek  se pitam koliko na svetu postoji jezika, koliko dijalekata, koliko slovnih znaka, koliko slova a tek koliko reči…

Pitao sam se i koliko na svetu ima otkrivenih tajni a koliko tek ima neotkrivenih…

Tu znatiželju sam sigurno nasledio od mog predobrog, prepametnog i pomalo poštenog pradede.

Moj pradeda ja kao naučnik, kolekcionar, mislilac, filatelista, trgovac starinama iz kamenog doba, polovnim zapregama i otkrićima stalno nešto tražio, nalazio, gubio…

Sve ga je zanimalo…

Zanimalo ga koliko ima do Zemlje do Meseca a koliko od Meseca do Sunca i koliko od Marsa do Zemlje… Znao je uvek koliko mu treba od kuće do kafane ali nikad prababa nije znala koliko mu treba od kafane do kuće.

Zanimalo ga je gde je centar Sveta, gde je Sava centar, ko je napravio piramide, šta ima za ručak, da li se komšinica Mica švalera…

Zanimalo ga je „ko otkida ruke i glave starim kipovima“, kao što se u svakom filmu „Sabirni centar“ pita Danilo Bata Stojković.

Zanimalo ga je ko će pobediti u večitom derbiju, odakle dolaze deca, ko je napisao Bibliju, koji će brojevi biti izvučeni na lotou…

Tako se šunjajući, istražujući, cunjajući, pradeda je pronašao nepoznati rukopis. Nije bio svestan na kakvu je tajnu našao jer je odložio nađene papire po strani i posvetio se drugim knjigama ko je su mu se činile vrednijim.

Kasnije kad je tajanstveni rukopis konačno došao na red, da se čita u toaletu, utvrdio je da je napisan jezikom koji on ne poznaje. Pitao je prabaku, svog dedu, komšije, ali niko nije znao koji je to jezik. Sa komadića papira priloženog uz rukopis moglo se doznati da je on,  pre nego što ga je pradeda pronašao, pripadao nekom drugom. Ali kome, to nije znao jer nije umeo da čita taj rukopis. Jedva je sricao i azbuku….

Tako je taj nepročitani rukupis prelazio sa generacije na generaciju i konačno stigao do mene.

Ja sam otkrio da je rukopis bio deo neke knjige, da je tekst ilustrovan i da je tekst napisan nepoznatim jezikom. Takođe sam otkrio da sve dok se ne pronađe ključ za dešifrovanje teksta, ilustracije ostaju jedina informacija koja nam može razjasniti karakter ove čudesne knjige.

Prema ilustracijama, koje mi nisu jasne šta predstavljaju, izgleda da se radi o naučnoj knjizi jer mi ništa nije jasno.

Na osnovu kaligrafije, crteža, pergamenta i pigmenta, poveza i klinastog pisma sam otkrio da je rukopis nastao pre nego što ga je pradeda našao!

Uz već spomenute crteže tu su i tajanstvene karte na kojima neki vide astronomske objekte viđene kroz teleskop, a neki vide žive ćelije viđene kroz mikroskop, neko vidi mrlje od bureka ili kafe a nekoga to uopšte nije zanimalo.

Svi lingvisti u sa Univerziteta u Beloj Palanci, koji su analizirali propratne tekstove, utvrdili su kako pismo i jezik rukopisa jednostavno nisu poznati.

Rukopis je u osnovi alfabetsko pismo koje ima od 19 do 284 slova, a ni jedno od njih nije vezano uz bilo koji poznati sistem pisanja.

Ne znam šta da radim…?

Probao sam da ga pročitam najmanje dva, tri puta…

Možda da probam još jednom…

Ne znam…

Mada, znam, pismen sam ali nisam pametan šta da radim…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here