Home Predstavljamo CELO SELO – VELIKA KNJIŽARA!

CELO SELO – VELIKA KNJIŽARA!

50
0

Selo Redu u Belgiji više ne spava snom uspavane lepotice. Meštani su veoma budni i raduju se zbog 200.000 posetilaca koji svake godine dolaze u njihovo selo. A oni prosto hrle u selo i to zbog knjiga!

U belgijskom selu Redu ima čak 22 knjižare. Početkom osamdesetih nekoliko ljubitelja pisane reči došlo je na pomalo luckastu ideju koja je zlata vredela. Oni su želeli da njihovo selo postane mesto u kome se prodaju isključivo knjige.

Filip Evrard je tek sa ostvarenjem te ideje pronašao budućnost u selu. Pre 20 godina otvorio je knjižaru. On je jedan od pionira novog seoskog imidža. „Sve je počelo u ovoj kući. Nekada se tu nalazila galerija za modernu umetnost. To je bilo sasvim luckasto. Ovde nije bilo ničega, naše selo je bilo sasvim obično. Vlasnik galerije je takođe došao na ideju o selu-knjižari“, seća se Evrard.

Od tog trenutka više ništa nije bilo isto. Selo kome je pretilo izumiranje doživljava novo proleće. U 22 knjižare nalazi se dva kilometra polica sa knjigama. Nekada se u selu nalazila samo jedna kafana, a sada je prepuno kafića.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here