Home Svaštara BROJALICE I NJIHOV ZNAČAJ!

BROJALICE I NJIHOV ZNAČAJ!

1361
0

Brojalice su prisutne u svim kulturama, svakoj zemlji, narodu, selu i gradu. То su „kratke dečije pesmice koje služe za razbrajanje dece u igri, koje, istovremeno, mogu biti veoma pogodne za razvijanje osećaja za ritam” (Pedagoški leksikon, 1996, str. 56).

KAKO

Tekstovi brojalica obično se izgovaraju – recituju što potvrđuje sledeća definicija.

Brojalice su „kratke dečije pesmе koje se recituju jednim tonom, pri čemu jednolični pokreti rukom označavaju meru, a govorni tekst ritam” (Enciklopedijski rječnik pedagogije,1963, str. 100).

Osim ovog pojma u literaturi se mogu pronaći drugi nazivi za istoimene oblike: brojenice, brojanice, razbrajalice. Nastale u narodu, interesantnog i često šaljivog sadržaja bliskog deci, prenošene su iz generacije u generaciju. Ranije su ih deca mnogo više izvodila nego danas.

Brojalice su kratke, jednostavnog ritma i melodike. Izvode se kroz igru, kretanjem, udaranjem dlana o dlan, pljeskanjem o kolena, koračanjem, batom, pucketanjem prstima, mimikom, uz čučanj, recitovanjem, pevanjem ili uz instrumente Orfovog instrumentarijuma. „Za brojalicu je važno da dobro zvuči, da je muzički skladna i neobična za uho” (Milijević, 2015, str. 40), da ima značajnu vaspitno-obrazovnu funkciju i da je prilagođena uzrastu dece.

Realizacijom brojalica, uz adekvatne metode i oblike nastavnog rada, vaspitači/učitelji mogu da podstiču decu na aktivnost muzičkog i drugih vrsta stvaralaštva.

ZNAČAJ

Vrednosti govornog jezika: intonacija, ritam, intenzitet, napetost, pauza, tempo i oralni kontekst su osobine govornog jezika. Svi ovi faktori su povezani s ljudskim telom, koje je bilo sposobno da stvori govorne glasove kao rezultat pokreta.

NA UMU IMAJ OVO…

Ljudsko telo je vrlo osetljivo na niske frekvencije. One služe kao temelj za ritam i melodiju govora, one prenose ritam. Ritam brojalica nazivamo i muzičke stimulacije.

PRAKTIČNO…

Pomoću brojalica kod dece treba razvijati osećaj za uočavanje  promena u ritmu i  tempu; trebalo bi  razvijati osećaj za metričke vrednosti (teško-lako) i trajanje tonova (dugo-kratko) i to sve kroz igru i nenametljivo.

Instrumente dečijeg instrumentarija koristiti za pratnju brojalica, pesama i muzičkih igara kao i u oblicima samostalnog i slobodnog izražavanja učenika. Ukoliko žele mogu i deca da prate brojalicu u ritmu na dečijim ritmičkim instrumentima (bubanj, zvečke, štapići..).

Možemo Koristiti telo kao ritmičku pratnju npr. (pljeskanjem, pucketanjem prstiju, tapšanjem po kolenima, udaranjem noge o pod itd.)

HITOVI…

Taši-Taši

Eci peci pec

En ten tini

Boc boc iglicama

Pusti puže rogove

Ide patka preko Save

En den dore…

https://osnovibeograd.rs/brojalice-i-njihov-znacaj/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here