Home Svet oko nas BOBTEIL – NEKADA PAS PASTIRA, DANAS KRALJ IZLOŽBI

BOBTEIL – NEKADA PAS PASTIRA, DANAS KRALJ IZLOŽBI

1305
0

Bobtail je stekao veliku popularnost zahvaljujući stabilnom temperamentu i mirnoj naravi. Odličan je porodični pas, ali imajte na umu da mu treba dosta prostora za fizičku aktvnost i da je održavanje njegove duge raskošne dlake više nego zahtevno.

Sigurno se sećate crtanog filma u kome veliki čupavi pas čuva stado ovaca od vuka.   aki pripada toj  pasmini Bobteil ili starongleskim ovčarima. Zbog svoje snage, ovčarskog instinkta i izdržljivosti korišćeni su u 18. veku za gonjenje ovaca i stoke.      

Kada ugledate ovog velikog čupavog psa koji juri prema vama nemojte se uplašiti,  on će samo pokušati da vam stavi svoje prašnjave šape na vaše grudi, tako želi da vam pokaže radost što vas vidi. Dovoljno je da ispod guste  dlake koja ih krije ugledate njegova dva krupna oka i videćete da su najbistrija,  najsimpatičnija i  najsvjetlija koja ste ikada mogli zamisliti.

„Bog je stavio dlaku ispred očiju Bobteila da ovaj ne vidi greške onih koje voli“.
Ova rečenica je internacionalni moto ljubitelja ove vrste i predstavlja dušu Bobteila.  Svako ko želi da ih nabavi  mora imati u vidu da je njemu ljubav važnija i od hrane

Živahan je, umiljat, druželjubiv, sjajnog karaktera, što vam omogućava da mu bez ikakvog straha poverite štene, malo mače ili dete staro par meseci.
Iako je velik i čupav  nećete naći slađeg, pristojnijeg, a jako teško i većeg šeprtlju od Bobteila.

Ima gustu i bujnu dlaku s nepromočivom poddlakom, karakterističnog je hoda koji podseća na medveđi, redak kod pasa jer istovremeno pomera levu prednju i levu zadnju nogu, a to je kakarkteristično za divlje životinje.

Težina im se kreće od  25 do 45 kg, visina od 58 cm i više za mužjake, a od 56 cm i više za ženke. Rađaju se crno beli, međutim crna dlaka vremenom menja boju i  postaje siva.

Zbog svoje naravi i odanosti  ubrajaju se u idealne  pse  za porodicu.  Kada ga jednom ugledate osvojiće vaše srce zauvek.

 

 

NEGA I ZDRAVLJE

Održavanje dlake je izuzetno zahtevno. Psa je neophodno češljati svaki drugi-treći dan da se dlaka ne bi ućebala i umrsila. Psa treba od malena navikavati na četkanje, da ne bi kasnije bilo problema i borbe. Na dlaku se lako kači zemlja, grančice, trava, prašina pa je obavezno posle svake šetnje očistiti psa. Kupanje je dovoljno 3-4 puta godišnje. Bobtail-u upadaju “šiške” u oči pa je neophodno ili ih češljati na stranu ili ih vezati gumicom kako bi pas mogao normalno da gleda. Ako vlasnik psa ne vodi na izložbe (gde je neophodna duga dlaka), rešenje problema je šišanje. Možete ga šišati profesionalnom mašinicom na svaka dva meseca na dužinu od 2,5 cm celom dužinom tela.

Bobtail je za vlasnike koji svom ljubimcu mogu da obezbede dovoljno prostora za fizičku aktivnost, malo vremena za dresuru i puno strpljenja za održavanje dlake, a za uzvrat će dobiti stabilnog psa, vernog pratioca i ljubimca koji obožava porodicu i decu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here