Home Zanimljivosti BIBLIOTEKA KLEMENTINUM U PRAGU JEDNA JE OD NAJLEPŠIH NA SVETU

BIBLIOTEKA KLEMENTINUM U PRAGU JEDNA JE OD NAJLEPŠIH NA SVETU

310
0

Biblioteka Klementinum u Pragu je jedna od najlepših na svetu, a kad vidite njen enterijer, biće vam jasno zašto. Otvorena 1722. godine u sklopu isusovačkog univerziteta, Klementinum se nalazi u neposrednoj blizini Karlovog mosta i odličan je primer barokne arhitekture koja se nije promenila od dana kad je otvorena.

Zidovi i tavanica su ukrašeni freskama Jana Hiebla, a spoj su nauke i umetnosti. Na čelu dvorane je portret cara Josipa II. koji je naredio da se knjige iz ukinutih manastirskih biblioteka pošalju upravo ovde, u Klementinum. Slike na kupoli predstavljaju Hram mudrosti, a na zidovima se mogu pronaći i portreti isusovačkih svetaca, zaštitnika univerziteta i istaknutih predstavnika ovog reda. Sredinom dvorane dominiraju geografski i astronomski globusi te astronomski satovi koje je uglavnom konstruisao Jan Klajn.

Kompleks je do 2009. godine bio dom nacionalne, univerzitetske, tehničke i gradske biblioteke a danas je ovde ostala samo Nacionalna biblioteka Republike Češke. U njoj možete pronaći 20 hiljada knjiga uglavnom teološke literature od kojih neke datiraju sa kraja 16. i početka 17. veka.

Klementinum se može pohvaliti bogatom arhitektonskom evolucijom, a pored toga, sve od srednjeg veka pa do danas mnogi evropski astronomi, naučnici, muzičari i filozofi su studirali i radili ovde.

IZVOR

FB GEOGRAFIJA INTERESANTNO

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here