Home Poznati BETMEN – ČOVEK SLEPI MIŠ

BETMEN – ČOVEK SLEPI MIŠ

975
0

Betmen je lik iz stripova i jedan je od najprepoznatljivih izmišljenih likova današnjice. Njegovo prevo ime je Brus Vejn, jedan od najuticajnijih ljudi Gotama. U ranim godinama crtali su ga Bob Kejn i razni pomagači, a jedan od glavnih scenarista bio je Bil Finger. Priča o Betmenu počinje kada Brus Vejn, od majke Marte i oca Tomasa, kao osmogodišnji dečak postaje siroče.

Po povratku iz bioskopa, tročlanu porodicu presreće ulični razbojnik Džo Čil i ubija dečakove roditelje.

Brus se zaklinje da će očistiti Gotam od kriminala i zla koje u njemu već dugo vlada. Počeo je naporne fizičke i mentalne treninge kao i studije matematike, fizike, hemije, borilačkih veština i magičnih trikova (bežanje iz nemogućih situacija itd.), međutim, shvata da mu samo sirovo znanje neće biti dovoljno da pobedi kriminal.

Shvata da će mu trebati nešto čega će se svi plašiti, neki simbol koja će biti lako prepoznataivi među kriminalcima kao i među poštenim ljudima. Razmišljajući o tome, primetio je slepog miša koji mu je uleteo u sobu i on  zna da je to znak. Postaće čovek-slepi miš – Betmen.

Policija u početku nije blagonaklono gledala na njegove osvetničke akcije.  Obučen u taman kostim, na kojem se nalazi prikaz slepog miša, bori se protiv lopova i kriminalaca. Betmen ima brojne neprijatelje od kojih su najpoznatiji Džoker, Pingvin, Zagonetač, Otrovna Ajvi, Gospodin Ledeni, Žena-mačka, a najbolji prijatelj mu je Robin.

Betmenov kostim je tokom godina stalno trpeo manje i veće promene ali osnova kostima je ostala nepromenjena: veliki, tamni plašt i maska koja prekriva veći deo lica i koja ima velike šiljate uši slepog miša. Telo je bilo prekriveno sivim kostimom koji je bio ili taman ili svetao u zavisnosti od autora. Znak slepog miša stalno mu je na grudima, ali se dizajn menjao tokom godina.

Betmen je jedan od retkih superheroja koji nema ni jednu super-moć i to ga upravo čini zanimljivim. Njegova pronicljivost, inteligencija i godine napornih treninga u potpunosti nadoknađuju nedostatak super-moći.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here