Home Svet oko nas BESMRTNO BIĆE

BESMRTNO BIĆE

115
0

Naučnici pretpostavljaju da je jedino besmrtno biće na zemlji najverovatnije meduza. Mekušac Turritopsis nutricula, prečnika samo četiri do pet milimetara, jedinstvena je životinja koja je u stanju da se podmlađuje.
Za razliku od ostalih vrsta meduza, koje obično uginu posle razmnožavanja, Turritopsis ima sposobnost da se iz ‘odrasle’ faze vraća u ‘dečju’ fazu polipa. Teoretski, taj ciklus može da se ponavlja u beskonačnost, što ovo stvorenje čini potencijalno besmrtnim.
Turritopsis nutricula pronađena je u toplim tropskim morima, ali naučnici procenjuju da vrsta obitava i u drugim regionima. Meduze i hidre su već duže vreme u centru pažnje biologa i genetičara, koji se nadaju da će uz pomoć ovih organizama dešifrovati tajne procesa starenja.
Teorija o ‘biološkoj besmrtnosti’ hidre pojavila se još u 19. veku, a krajem devedesetih godina prošlog veka eksperimentalno je dokazano da hidre ne umiru zbog starosti. Biolozima su, takođe, dobro poznate ‘besmrtne’ ćelije, sposobne da se u povoljnim uslovima dele beskonačno mnogo puta.

 

DEČIJI EKOLOŠKI ČASOPIS „ČUVARI RAVNICE“

http://cuvariravnice.blogspot.rs/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here