Home Poznati BARON MINHAUZEN – NAJVEĆI LAŽOV NA SVETU!

BARON MINHAUZEN – NAJVEĆI LAŽOV NA SVETU!

4583
0

Karl Fridrih Hijeronim Minhauzen (1720 – 1797) je bio nemački baron. Za njega postoji priča da je bio najveći lažov ikada. U srpskom jeziku se kaže da neko ‚”laže k’o Minhauzen”.

 

On je kao nemački baron, sa nepunih dvadeset godina, pristupio ruskoj vojsci i sa njima se borio protiv Turaka. Po povratku u rodnu Nemačku izmišljao je i pričao neverovatne avanture tokom svog boravka u Rusiji, o letenju na Mesec i svom velikom junaštvu.

Mnogi su želeli da ovekoveče njegove priče, poznate danas kao Minhauzenijade.

 

U medicini postoji psihološki poremećaj koji se naziva Minhauzenov sindrom, koji je nazvan upravo po Minhauzenu. Naime, osobe koje pate od Minhauzenovog sindroma imaju neverovatnu potrebu da preuveličavaju svoje stvarne i nestvarne zdravstvene probleme. Ako zdravstveni problem nije prisutan, osobe sa ovim sindromom će je izmisliti i bez prestanka odlaziti kod lekara.

Ovaj poremećaj je jedan od oblika takozvanih umišljenih bolesti, i kao takav veoma je sličan hipohondriji, ali se od nje razlikuje u tome što kod hipohondrije pacijent zaista misli da ima neku bolest, dok kod ovog Minhauzenov sindroma pacijent je svestan da preteruje i da inscenira bolest, povredu, infekciju i slično. U suštini bolesti je nezadrživi nagon da se lažnom pacijentu ukaže pažnja, a uzrok je najverovatnije nedostatak ljubavi i pažnje u detinjstvu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here