Home Zanimljivosti BACIŠ GA A ON SE VRATI – BUMERANG

BACIŠ GA A ON SE VRATI – BUMERANG

211
0
   

   

 

BACIŠ GA A ON SE VRATI – BUMERANG

 

U moderno doba bumerang je čest rekvizit na sportskim takmičenjima. Pored toga, služi za rekreaciju, ali i kao igračka za najmlađe. Ipak, ovaj predmet, koji datira iz davne prošlosti, vekovima je imao još jednu funkciju – bio je moćno oružje za lov i odbranu od neprijatelja.

 

Preteča bumeranga kakvog danas poznajemo nastala je, kako mnogi veruju, u Australiji, gde su ga hiljadama godina unazad koristili tamošnji starosedeoci Aboridžini. Oni su ujedno i stvorili predmet koji se vraćao posle bacanja. Ipak, oružje koje je po izgledu i načinu korišćenja veoma podsećalo na bumerang koristili su i drevni Egipćani, a ostaci takvih predmeta, stari više milenijuma, pronađeni su i u istočnoj Evropi, Rusiji, pa i na Američkom kontinentu. Ovo oružje bilo je po obliku slično današnjem bumerangu, ali je bilo znatno veće i teže.

U početku je  pravljen najčešće od drveta i ručno tesan dok ne bi dobio odgovarajući oblik, kao i sposobnost da se vraća. Drevni majstori izrađivali su bumerang i od životinjskih kostiju koje su prekrivali štavljenom kožom. Prema nekim istorijskim podacima koji se zasnivaju na više hiljada godina starim ostacima, pronađenim u najrazličitijim delovima sveta, bumerang je pravljen i od mamutovih kljova. U moderno doba bumerang se pravi od raznih vrsta materijala, poput plastike i gume, ali i dalje su najpopularniji oni izrađeni od drveta. Poslednjih godina za izradu bumeranga koriste se različiti tipovi laminata koji su posebno obrađeni za ovaj predmet.

Sam oblik bumeranga podseća na rašireno latinično slovo „V“ sa zaobljenim ivicama koje omogućavaju duži let. Inače, mnogi stručnjaci smatraju da postoje dve vrste bumeranga – sportski, koji se, kada se baci daleko, vraća drugom putanjom, i drugi, namenjen lovu, koji se ne vraća.

Polemike oko različitih bumeranga vođene su poslednjih decenija, a mišljenja su različita. Ipak, sve glasnije je ono da je pravi bumerang samo onaj koji se vraća posle bacanja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here