Home Poznati ASTERIKS

ASTERIKS

491
0

Jedno selo nepokornih Gala i dalje se uspešno odupire osvajaču, kad su pedesetih godina pre nove ere legije rimskog vojskovođe i državnika Gaja Julija Cezara osvojile prostrane teritorije Galije.
U tome glavnu ulogu imaju junaci ovog stripa: Asteriks, plavokosi, omaleni, hrabri i lukavi ratnik i Obeliks, ogroman  ratnik velikog srca u svojim prepoznatljivim plavo-belim pantalonama i sa riđim pletenicama.
Asteriks je rađen u žanru komičnog istorijskog stripa. Radnja se dešava u 44 godini pre nove ere u vreme kad je Galija bila pokorena od strane Rimljana.
Međutim, jedno galsko selo nastavlja da se suprotstavlja, odupirući se njihovoj najezdi zahvaljujući čarobnom napitku koje pravi seoski druid , koji im daje nadčovečansku snagu, tako da za njih „mlatiti Rimljane“ predstavlja pravu zabavu.

Obeliks je kao mali upao u kazan sa čarobnim napitkom, pa mu on više nije ni potreban, iako on stalno traži svoju porciju.
S druge strane, Rimljani patroliranje u blizini galskog sela doživljavaju kao svojevrsnu kaznu jer to obično završava gadnim batinama.
Asterix i Obeliks u svojim avanturama nisu samo u Galiji već stižu i do Egipta, Britanije, Korzike, Švajcarske, Belgije pa čak i do Amerike. Neprijatelji Asteriksa i Obeliksa su na prvom mestu Rimljani sa Julijem Cezarom na čelu, ali se susreću i sa neustrašivim Normanima, Gotima kao i Vikinzima. Takođe često se susreću i sa piratima čiji brod gotovo uvek strada.

Autori ovog sjajnog stripa prepunog satire su Rene Gošini i Albert Uderzo. Zanimljivo je da su su se Asteriks i Obeliks u prvom pojavljivanju na ovim prostorima 9.10.1966. u Politici Ekspres zvali Zvezdoje i Trboje, Galija je bila Medovina, a selo u kojem se odigrava radnja Mala Mokra Medovina.
Mnoge Asteriksove avanture su ekranizovane kao crtani i kao igrani filmovi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here