Home Svaštara AKTIVNOSTI KOJIMA ĆEŠ PODSTAĆI RAZVOJ MOZGA KOD DETETA

AKTIVNOSTI KOJIMA ĆEŠ PODSTAĆI RAZVOJ MOZGA KOD DETETA

196
0

Na boljem, efikasnijem mozgu možemo da radimo u bilo kom uzrastu, kaže dr. Danijel Amen koji predlaže 7 ideja šta raditi s decom kod kuće

Razmisli o mozgu kao o mišiću – svi znaju da će vežbanje povećati i ojačati vaše mišiće, ali i da se, ako prestaneš da vežbaš, mišići smanjuju i postaju slabiji, kaže dr. Danijel Amen, američki ‘stručnjak za mozak’, psihijatar i autor u časopisu ‘Time for Bed Sleepy Head’ i objašnjava:

„Deca trebaju da postave temelje funkcija mozga i sve ‘izgrade’ od nule, a potrebno je mnogo ponavljanja i vežbanja da bi se razvile nove veštine, i još više da bi ih se čvrsto ukorenilo“.

Evo šta psihijatri i psiholozi preporučuju kako i sami možemo pomoći mališanima (a i malo većima) da razviju ‘jak i zdrav mozak’.

  1. PREPRIČAVAJ DOGAĐAJE

Većina male dece voli da s roditeljima priča o svakodnevnim aktivnostima, što je za njih ‘korisna zabava’.

– Kreativne aktivnosti, nova iskustva i učenje o ponašanju u interakciji s drugima, načini su da se pozitivno utiče na sposobnost mozga da se ‘organizuje’, ali i da apsorbuje nove informacije – objasnila je dr. Kristin M. Maskoti, lekarka u Millerovoj bolnici za decu i žene u Kaliforniji.

– Stvaranje novih, imaginarnih okruženja kreira razvoj mozga. Pokušajte s igrom ​​uloga, kao što je npr. oponašanje dana u školi u kojem dete postaje učitelj, a odrasla osoba učenik. „Učitelj“ može da dodeli i oceni domaći zadatak, a učenik može da ode na ručak ili na izlet. Ovakve aktivnosti omogućuju dtetu da se prilagodi novom okruženju, ali i da se nauči alternativnim oblicima komunikacije – zaključila je.

  1. ČITAJ SVOJOJ DJECI – ČAK I DOK SU JAKO MALA

– Samo slušanje novih reči, kao i gledanje različitih boja i slika, pomažu deci da koriste različite delove svog mozga – objasnila je dr. Žaklina Romians. Ona kaže da im to omogućuje razvoj senzornih puteva koji, zauzvrat, pomažu razvijanje spoznaje, ili utiču na sposobnost učenja i razumevanja kroz misli, iskustva i osetila.

– Zamislite koliko puta beba čuje reči „ma-ma“ i „ta-ta“ pre nego što ih napokon izgovori – kaže dr. Romians i dodaje da čitanje priča deci podstiče i učvršćuje njihov osećaj za svet oko njih – koji je na samom početku uglavnom svet u njihovom domu.

  1. SLAŽI S NJIMA KOCKE PO BOJI ILI OBLIKU 

Opuštajuće je kad i roditelji i deca mogu da odlože razne tehnološke igračke i igru uključiti maštu, sećanje i razmišljanje.

– Deca imaju prirodnu želju da zamise svet oko sebe, onaj koji se uglavnom čini da je van njihove kontrole – kaže dr. Dian Grisel. Dodaje i da je baš zbog toga za njih sortiranje kocki toliko privlačno, a može poboljšati i njihovu sposobnost da razumeju okruženje.

Još jedna prilika za aktivnost sortiranja je pranje rublja, kaže dr. Grisel, pa preporučuje da poverite detetu da izdvaja čije je rublje čije.

  1. OSTAVI KARTICE ZA UČENJE NA NIVOU DETETOVIH OČIJU

Nakon što su deca dovoljno stara da sama hodaju, oblepite selotejpom kartice na kojima su slova, životinje ili brojevi, i postavite ih okolo po prostorijama u kojima dete boravi.

– To će pomoći u razvoju motoričkih sposobnosti vašeg deteta, budući da je ono fascinirano ‘ganjanjem’ karata koje ste mu ostavili, a kartice sa sličicama će mu stimulirati osetilna i kognitivna područja mozga – kaže dr. Romians. Dodaje i da je sjajan način da ovu igru učinite još korisnijom da zamolite dete da vam pokaže gde se određena kartica nalazi.

– To će podstaći njegovo pamćenje, i učiniti da se oseća kao da se igra. Samo pazite da svakih nekoliko dana premestite kartice, kako bi igra ostala zanimljiva – savetuje dr. Romians.

  1. IGRAJ S DETETOM ŠAH ILI DAMU (ILI BILO KOJU IGRU NA TABLI)

Puzzle, igre na tabli, ukrštenice i slične igre mogu stimulisati detetov mozak na načine koji će koristiti njegovom kasnijem razvoju, u godinama koje dolaze.

– Dama i šah su izvrsne aktivnosti za jačanje mozga jer zahtevaju pamćenje u kom se delu i u kojim pravcima figura sme kretati, i kada se koji potez može povući – kaže dr. Griesel i objašnjava:

Do pete godine, svako dete može da shvati pojam dame s nekim beleškama, a neka bi mogla razumjti i teže poteze dame ili šaha, vezane za kraljeve, kraljice i pešake. Počnite s tim da ih jednostavno naučite kako da postave damu ili šahovsku tablu i objasnite im pravila. Igrajte primereno njihovim godinama; npr. igre s početnim ciljem pamćenja poteza za svaki komad. Verbalizujte im zašto je potez smislen – ili ne. Pomozite svom mladom protivniku da se kreće – demonstrirajući verbalno i vizuelno što radite i kako ‘se krećete’ kroz igru.’

  1. ZAJEDNO PRIPREMITE I SKUVAJTE NEKO JELO

– Naravno da postoji opasnost da ‘ozbiljnije’ uprljate kuhinju, ali ovo je zabavan i efikasan način da ‘jačate’ mozak svog mališana.
Ponekad to može biti jednostavno kao što je kupovina mešavine za kolače i izrada kolača, a uključićete i čitanje, razumijevanje i učenje kako slediti uputstva – kaže dr. Griesel i objašnjava:

Vaše dete će naučiti kako da odabere odgovarajuće činije, uključiti rernu, ispravno izmeriti sastojke, ravnomerno rasporediti testo da ispuni kalupe za 18-24 kolača, prati vreme, ali i shvati koncept nagrade, kroz uživanje u ukusnom kolaču na kraju.

Zabava kod kuvanja i pravljenja kolača je u tome što krećete od nule i to tako da sledite recept – kaže dr. Griesel i dodaje da možete napraviti i ‘samo’ salatu ili bilo koji drugi aspekt obroka – ideja je učiti čitati, slediti uputstva, obratiti pažnju na vreme, na pripremu porcija … i uživati!

  1. UVEDI UČENJE REČI DANA IZ REČNIKA

Kad vam dete bude dovoljno staro da u školi uči jezik, verovatno će imati testove vokabulara da pokaže svoje znanje – ali zašto ne biste započeli još u najranijem uzrastu? U bilo kom uzrastu učenje rčnika može da bude samo prednost, kaže dr. Griesel.

– Čak i dvogodišnjak može da nauči da je ‘izvanredan’ bolji opis od ‘dobar’. Trebate inspiraciju? Jednostavno pretražujte „reč dana“ na internetu i pronaći ćete mnoštvo web stranica i besplatnih aplikacija koje će vama i vašem detetu pomoći u poboljšanju memorije.

PIŠE 24SATATAJANA PAPARELLA,

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here