Home Svaštara AKO TVOJE DETE OBOŽAVA DINOSAURUSE, ZNAČI DA JE SUPER PAMETNO

AKO TVOJE DETE OBOŽAVA DINOSAURUSE, ZNAČI DA JE SUPER PAMETNO

494
0

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Developmental Research“, oko jedne trećine male dece u nekom će trenutku razviti „intenzivan interes“ za neku temu – a jedna od najpopularnijih je opsesija dinosaurusima

Ako tvoje dete ima opsesiju dinosaurima i zna svaku činjenicu o T-Rexu – opusti se i uživaj!

Zašto? Pa, tvoj dino-ljubitelj ima tendenciju biti natprosečne inteligencije s povećanim rasponom pažnje, bolje će baratati jezičnim veštinama i obrađivati informacije. Ukratko, deca koja vole dinosauruse biće bolji i pametniji učenici, a to su dokazala tri odvojena istraživanja posvećena onome što naučnici nazivaju “intenzivnim interesima”.

Impresivno!

Prema studiji iz 2007. objavljenoj u časopisu „Developmental Research“, oko jedne trećine male dece u nekom će trenutku razviti „intenzivan interes“ za neku temu – a jedna od najpopularnijih je opsesija dinosaurusima. Nije još poznato čime je taj interes podstaknut, ali je sigurno da deca u uzrastu od druge do šeste godine mogu imenovati više dinosaurusa od svojih roditelja. Pedijatrijska psihijatrijska terapeutkinja Keli Čen smatra da je to dokaz da možeš učiti, a da ne znaš da to činiš.

“Postavljanje pitanja, pronalaženje odgovora i sticanje stručnosti je opšti proces učenja. Istraživanje teme i njeno usvajanje je korisno jer tako oblikujemo znanja”, pojašnjava Keli Čen dodajući da je dečije osnovno zanimanje igra pa kroz nju najbolje uče. Veliku ulogu igra i činjenica da deca vole da pokažu da znaju više i bolje od svojih roditelja.

„Ako roditelj može imenovati tri ili četiri vrste dinosaurusa, a dete 20, u sebi će razvijati osećaj autoriteta”, smatra paleontolog Kenet Lakovara.

Spomenuto istraživanje je pokazalo da se interes za određenu temu kod dece značajno smanjuje o roku od šest meseci do tri godine, ali ono što deca kroz svoju opsesiju nauče, ostaje trajno za život.

PIŠE KARINA ŠIŽDRAK

https://miss7mama.24sata.hr/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here