Home Svet oko nas AFRIČKI JEŽ: NEODOLJIVI KUĆNI LJUBIMAC IDEALAN ZA PREZAPOSLENE

AFRIČKI JEŽ: NEODOLJIVI KUĆNI LJUBIMAC IDEALAN ZA PREZAPOSLENE

308
0

Razmišljate li o kućnom ljubimcu, a pas ili mačka su vam previše zahtevne životinje za vaš ubrzani način života, razmislite o pomalo neobičnoj i neodoljivoj bodljikavoj životinjici – afričkom patuljastom ježu…

Afrički patuljasti jež, sisavar i insektojed, već je godinama izrazito popularan u svetu kućnih ljubimaca.
Ako vam pobegne u kući, neće pojesti kablove, što je svakako veliki plus. Neće cviliti ni plakati kada vas nema. Takođe nije nevaljao ni zahtevan, prednosti su ove životinjice.

Ali, ako se odlučite da nabavite ovu životinju, morate svakako zadovoljiti 3 uslova:

1. S obzirom na to da se radi o životinji koja dolazi iz tropksih delova Afrike, temperatura u prostoriji u kojoj boravi bi trebala da bude 20 sepeni.

  1. Žive isključivo u zatvorenom prostoru koji nije na promaji. Svakako bi trebali da imate kućicu u terarijumu ili kavezu u kojoj su smešteni.

  2. Ne smeju da budu izloženi direktnom suncu.

Ova životinja koju su još u 4. veku pre nove ere pripitomili Rimljani ne oboleva često, a bolesti su najčešće rezultat grešaka u držanju.

Kvalitetna hrana za mačke, slatko voće i uzgojeni insekti njihova su ishrana, ali kako su skloni debljanju, potrebno je voditi računa o njihovoj težini koja ne bi trebala biti veća od 500 grama.

U kontaktu s drugim životinjama izrazito je miroljubiv, a odnos s decom poželjan je uz prisustvo odrasle osobe.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here