Home Svaštara 8 STVARI KOJE SU RODITELJI U 1980-IMA DOPUŠTALI DECI

8 STVARI KOJE SU RODITELJI U 1980-IMA DOPUŠTALI DECI

109
0

Puno roditelja reći će kako je nekad detinjstvo bilo bezbrižnije i opuštenije. Ipak, većina roditelja danas nikad ne bi dopustila deci stvari koje su roditelji u ’80-ima dopuštali svojoj

Nije da su roditelji ’80-ih godina prošlog veka bili neoprezni ili neodgovorni. Ali, danas roditelji imaju veći pristup informacijama i najnovijim istraživanjima nego što su njihovi roditelji imali. Iako često izgleda da je tada detinjstvo bilo bezbrižno, većini današnjih roditelja diže se kosa na glavi od roditeljskog stila u ’80-ima.

Ovo je 8 stvari koje su roditelji ’80-ih dopuštali svojoj deci, a kojih se današnji zgražaju:

 

  1. PUŠTALI SU DECU DA SAMA OSTANU KOD KUĆE

Prije nekoliko decenija, bilo je prilično uobičajeno za roditelje da puste svoju decu samu kod kuće dok se ne vrate s posla. Puno dece došlo je kući iz škole, obavljala su kune poslove, i čak spremala sama sebi večeru ili je bar započela.

Ovih dana, većina roditelja maloj deci ne dopušta ni da sami budu u kupatilu, a kamoli da puste 6-godišnjake da budu sami kod kuće.

 

  1. PUŠTALI SU DECU DA VOZE BICIKL BEZ KACIGE

Nije da kacige nisu postojale, nego ih „cool deca“ nikada nisu nosila, ali ni roditelji se nisu toliko zamarali hoće li dete ‘zaraditi’ koju ogrebotinu ili masnicu. Deca koja su nosila zaštitnu kacigu na glavi ili bilo kakve štitnike na koljenima i slično, definitvno su bila u manjini.

Mališani na biciklima u Hrvatskoj sada MORAJU nositi zaštitnu kacigu za vreme vožnje do svoje 16. godine te je propisana kazna od 300 kuna ako ju ne nose. Osim toga, roditelji su itekako svesni stravičnih priča o ozledama mozga jer su njima svakodnevno ‘bombardovani’.

 

  1. VOZILI SU DECU U AUTOMOBILU BEZ AUTOSEDALICA

Da, autosedalice su postojale i tada, ali većina roditelja ih nije upotrebljavala, a i sigurno nisu bila tako moderna, i gotovo svemirska, kao današnji modeli. Roditelji su danas toliko uplašeni svih mogućih i nemogućih scenarija da su autosedalice jednostavno obavezna oprema u svakom automobilu, a i Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje obavezu korišćenja dečije autosedalice u automobilu kako bi dete sigurnije učestvovalo u saobraćaju.

 

  1. PUŠTALI SU DECU DA SE IGRAJU… BILO GDE I PO BILO ČEMU

Danas, ne da roditelji ne puštaju decu da se sama igraju, već i paze gde se deca igraju i s čim se igraju. Posebno zaštićene ljuljaške i igračke od posebnih materijala. Obične igre u parku postale su naučna fantastika. Roditelji 80ih ne bi videli decu po par sati dok bi se ona bezbrižno igrala po komšiluku.

 

  1. NISU SE TOLIKO ZAMARALI ONIME ŠTA DECA JEDU

U 80-ima, važno je da ste bili praktični, i to je bila cijela umjetnost oko hrane. Današnji roditelji proučavaju sastojke koje njihovi roditelji ne bi ni pogledali. Takođe, važno je šta se jede, koliko se jede i kad se jede. Jede li moje dete dovoljno ovoga i sme li jesti ovo i ima li u ovome dosta toga i toga, pitanja su na koja bi se roditelji u ’80-ima toplo nasmejali. Hrana i 80-te: definitivno opuštenija atmosfera!

 

  1. PUŠTALI SU DECU DA PIJU VODU IZ CREVA

U 80-im godinama, kada su deca bila žedna, bez problema su pila vodu iz creva za vodu i slično. Iako, ispostavilo se da to nije baš najsigurnija opcija zbog otrovnih hemikalija, ali danas roditelji posebno paze od njakleihova deca piju vodu, pa neki roditelji deci daju da piju samo flaširanu vodu ili koriste filtere za vodu i piju samo pročišćenu vodu iako je voda iz slavine najčešće sasvim dobra.

 

 

  1. PUŠTALI SU STARIJU DECU DA ČUVAJU SVOJU MLAĐU BRAĆU I SESTRE

Pre su roditelji puštali svoju ne tako staru decu da čuvaju svoju mlađu braću i sestre. Danas, ne da roditelji ne puštaju 8-godišnjake da sami ostaju sa 3-godišnjacima, nego njihovu decu mogu da čuvaju samo odrasle i proverene osobe, a ponekad ni odrasli nisu dovoljno kvalifikovani. Uostalom, u Hrvatskoj deca predškolskog doba prema zakonu ne smeju biti ostavljena bez nadzora osobe starije od 16 godina.

 

  1. PUŠTALI SU DECU DA GLEDAJU SVE FILMOVE NA TELEVIZIJI

80-ih su deca gledala apsolutno sve i svašta na televiziji pa se neretko događalo da su deca u osnovnoj školi već znala sve najpopularnije romantične ili horor filmove, a često imala i noćne more od istih. Danas postoje roditeljske kontrole. Pazi se šta se gleda i koliko se gleda, a mnogo roditelja ne želi ni da bebe budu u istoj prostoriji dok u pozadini igra neprimeren sadržaj, a kamoli starija deca.

 

PIŠE Ana Šefček

https://klokanica.24sata.hr

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here