Home Predstavljamo 8 NAJSTARIJIH AKTIVNIH JEZIKA NA SVETU

8 NAJSTARIJIH AKTIVNIH JEZIKA NA SVETU

314
0

Jezici su se vekovima i milenijumima razvijali. Nastajali su jedan od drugog, mešavinom više dijalekata i kreiranjem potpuno drugačijeg i novog vokabulara.

Neki jezici koji su se koristi pre velikog broja godina – više niko ne govori, dok su u međuvremenu nastali novi jezici koje govore različiti narodi širom sveta.

Izuzetak od svih pravila je latinski jezik, koji se više ne koristi aktivno, niti ga iko govori, ali još uvek ima svoju upotrebu, pre svega u nauci, a pritom – osnova je svih romanskih jezika, kao što su italijanski, francuski, španski, rumunski.

Međutim, postoje i jezici koji preživeli i opstali čak i hiljade godina i koji se još uvek u gotovo nepromenjenom obliku govore.

Među najstarijim jezicima koji se aktivno koriste i danas, nalaze se:

 

  1. Hebrejski jezik

Hebrejski jezik je veoma jedinstven jer je praktično nestao oko 400. godine, ali je ostao sačuvan kao liturgijskih jezik koji su Jevreji širom sveta koristili prilikom religijskih obreda.

U 19. i 20. veku, kako je cionizam doživeo uspon, hebrejski je oživeo i postao zvaničan jezik države Izrael. Vremenom je ovaj jezik doživeo promene, pa se malo razlikuje od onog koji se koristio u vremenu Starog zaveta, ali ipak je svoju suštinu sačuvao, pa tako oni koji govore hebrejski jezik danas mogu da razumeju i jezik Biblije.

 

  1. Tamilski jezik

Velikim dravidskim jezicima pripada tamilski jezik kojim govore uglavnom Taili koji žive u južnoj Indiji i na Šri Lanci. Postoje i manje jezičke zajednice koje žive u drugim, uglavnom okolnim državama.
Ovaj drevni jezik se govori i danas, a ostao je gotovo nepromenjen od vremena kada je nastao – pre 2.500 godina.

Pre 20 godina njime je širom sveta govorilo više od 74 miliona ljudi, zbog čega spada u grupu najrasprostranjenijih jezika i na toj listi zauzima 18. mesto.

 

  1. Persijski jezik

Persijski jezik – Farsi govori se na teritoriji današnji država Iran, Avganistan i Tadžikistan, a predstavlja jezik koji je direktan naslednik staropersijskog jezika koji se govorio u Persijskom carstvu.

Savremeni persijski jezik razvio se oko 800. godine i od tada se nije puno menjao, a tome u prilog ide činjenica da današnji Iranci lakše čitaju tekstove iz devetog veka i bolje razumeju, nego što Englezi razumeju Šekspirova dela.

 

  1. Islandski jezik

S obzirom na teritorijalnu izolovanost Islanda, jezik koji se priča u ovoj zemlji veoma malo se menjao od vremena kada je nastao, odnosno kada su ga na ovo ostrvo doneli prvi nordijski doseljenici. Upravo ovo omogućava današnjim Islanđanima da čitaju i razumevaju sage napisane u ranom srednjem veku.

 

  1. Baskijski jezik

Prava jezička misterija je baskijski jezik zbog toga što nije ovaj jezik nije povezan ni sa jednom grupom jezika na svetu, a postojao je pre nego što su Rimljani doneli latinski, koji će se kasnije razviti u nekoliko evropskih jezika.

  1. Gruzijski jezik

Regija u kojoj se nalazi Kavkaz predstavlja jednu od lingvistički najznačajnijih teritorija na svetu. Gruzijski jezik je najveći jezik kartvelijanske grupe jezika, a u gotovo nepromenjenom obliku aktivno postoji već više od 1.700 godina.

 

  1. Gelski jezik

Mali deo stanovništva Irske govori gelski jezik, iako je ovo u suštini maternji jezik svih Iraca i postojao je na ovoj teritoriji mnogo pre nego što je došlo do germanskih uticaja.

 

  1. Jermenski jezik

Jermenski jezik ima veoma dugu tradiciju, a najstariji tekst koji je napisan na ovom jeziku datira iz 450. godine. I jermenski, kao i mnogi drugi drevni jezici, ima svoje pismo koje se razlikuje u potpunosti od drugih pisama na svetu.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here