Home Svaštara 8 ADUTA U ODGOJU DECE PREMA NAUČNICIMA S HARVARDA

8 ADUTA U ODGOJU DECE PREMA NAUČNICIMA S HARVARDA

89
0

Naučnici su definisali osam uloga koje roditelj treba da igra tokom odrastanja svog deteta, ako želi da ono izraste u zdravu, samosvesnu i odgovornu osobu

Roditelji koji ‘odigraju’ na jednu od ovih osam ‘karata’ u odgoju povećaće uspeh kod svoje dece, tvrde naučici s Harvarda. Istraživanje je pokazalo da formulu za ‘majstorsko roditeljstvo’ čine neke od jednostavnih uloga koje roditelj može da odigra tokom odgoja deteta. Evo koje su to uloge:

  1. BUDI DETETU ‘PARTNER ZA RANO UČENJE’

Podstiči dete na učenje u što ranijem uzrastu, još i pre polaska u školu. Naučnici veruju da je ovo jedna od najvažnijih karakteristika koje bi roditelj morao imati, odnosno istraživanja pokazuju da najuspešnija deca znaju da čitaju osnovne reči i pre vrtića, pa od prvih dana u vrtiću pozitivno reaguju na pokušaje vaspitačica da im usade nova znanja, pogotovo ako nešto od toga mogu da pročitaju. Veliki podsticaj za njih su pohvale i uzbuđenje vaspitačica u vrtiću koje shvate da dete već čita.

  1. BUDI INŽENJER LETA

To je roditelj koji nadzire okruženje u kojem dete odrasta te pazi da ono dobije šta mu je potrebno te ‘uskače’ kad nije tako. No imajte na umu, to nisu ‘roditelji dronovi’ koji stalno lete iznad detetove glave i toliko su nad njima da im ne ostavljaju prostor za razvoj vlastitog mišljenja i odnosa te za učenje na način kako to njima najbolje odgovara.

  1. POPRAVLJAJ STVARI

U toj ulozi zapravo osiguravaš da se ne izgubi ključna prilika za rast i razvoj deteta. U ovoj ulozi roditelj neće dopustiti da neki nedostatak omete dete i uspori ga u razvoju. Na primer, možda živite u siromaštvu, ili je drugi roditelj teško bolestan, ali to može biti prilika da naučite dete kako da iz takve situacije crpi snagu i da ne dozvoli da ga to omete.

  1. OTVARAJ NOVE ‘PROZORE’

Pomozi detetu da otkriva svet tako što ćeš ga voditi u muzeje, knjižare, na izložbe, u bioskop, na izlete…  kako bi širio vidike i upoznavalo stvari iz širokog spektra interesa. Čak i ako nemate novca, možete biti kreativni, pa koristiti različite prilike da se neke od tih stvari posete ili obiđu jeftinije.

  1. BUDI FILOZOF

To je vrlo važna uloga roditelja, jer pomaže deci da pronađu svoje mesto i svrhu u životu. Nastoj da s detetom razgovarate o važnim i dubokim životnim pitanjima ne podcenjujući detetovu sposobnost da razume život i shvati neke velike ideje, koje mu, naravno, treba približiti jednostavnim rečnikom. Deca će te verovatno često iznenaditi time koliko su sposobna da shvate.

  1. BUDI UZOR

Roditelji koji znaju koje su im vrednosti važne i trude se da te vrednosti prenesu svojoj deci tako da pokazuju primerom, doći će do toga da deca počnu da teže istim vrednostima. Dopusti deci da ponekad i preispitaju neke vaše stavove, jer će živeti u drugom i drugačijem vremenu, koje verovatno nosi i drugačije vrednosti.

  1. PREGOVARAJ

Roditelj koji zauzme ulogu pregovarača, a ne onog koji naređuje, usadiće detetu osećaj da su važna i da zaslužuju poštovanje te im pomoći da nauče da se zauzmu za sebe onda kad to u životu bude potrebno. To je jedan od razloga zašto im moraš biti više autoritet nego prijatelj, da bi naučila kako to izgleda kad se nekom ‘jačem’ moraju suprotstaviti te koje tehnike su pritom prihvatljive.

  1. BUDI GPS NAVIGACIJA

Nastoj postati glas roditelja u detetovoj glavi, odnosno podučavaj dete za život van roditeljskog doma, jer će ga jednog dana napustiti.  Zbog škole možda i pre nego se nadaš, pa je važno da zna kako da se postavi u određenim situacijama. To se posebno odnosi na poduku o tome kako se ponašati na ulici, kako odgovoriti ako mu pristupe nepoznati, kako se zaštititi na internetu i slično.

PIŠE 24SATAMARIJANA MATKOVIĆ

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here