Home Svaštara 7 ZANIMLJIVOSTI O LEVORUKOJ DECI

7 ZANIMLJIVOSTI O LEVORUKOJ DECI

209
0

Opredieljenost za levu ili desnu ruku postaje vidljiva nakon šestog meseca života, a najkasnije do četvrte godine. Iako je dešnjaka puno više nego levaka, ne smemo zaboraviti na naše levoruke mališane. Donosimo zanimljivosti koje možda niste znali o malenim levacima

Nekad davno, levaci su bili diskriminirani, optuživali su ih da su veštice ili da imaju ‘posla s đavolom’. Ali, srećom, danas su se stvari ipak promenile. U slučaju da u porodici imate jednog malog levaka, pročitajte neke zanimljivosti o levorukoj deci:

 

  1. Ranije su svesni svoje dominantne ruke

Većina dece počinje koristiti dominantnu ruku između 18. meseca i treće godine, a levaci uglavnom od početka pokazuju svoju opredeljenost i dosledni su u svom korišćenju leve ruke, za razliku od dešnjaka koji u početku podjednako koriste obe ruke

 

 

  1. Treba da se puno prilagođavaju

Nekad se je mislilo da je biti levak problem i mali levaci bili su (nepošteno) prisiljeni koristiti svoju desnu umesto leve ruke. Levaci su se takođe morali prilagoditi većini drugih stvari, budući da je većem delu sveta desna ruka dominantna, što isto tako može biti neugodno i nezgodno. Makaze, kompjuterski miševi i kamere samo su neki od proizvoda koji su napravljeni za dešnjake.

 

 

  1. 1 od 10 osoba je levoruka…i mudrija?

Sada je poznata činjenica da je jedna od deset osoba levoruka. I ne radi se o problemu, već o činjenici. Još jedna zanimljivost za koju je zgodno znati:  Budisti veruju da levaci predstavljaju mudrost.

 

  1. Dečaci imaju više šanse biti levaci

Smatra se da nivo testosterona ima uticaj na dominantnu ruku.

 

 

  1. Sve je u genima?

Neki naučnici veruju da kombinacija gena može uzrokovati opredeljenost levoj ruci, ali niko zapravo ne zna kako to zaista funkcioniše.

 

  1. Ili hormonima?

A, neki naučnici veruju da drugi faktori utiču na opredeljenost levoj ruci, poput majčinih hormona dok je beba još u stomaku.

 

  1. 10%

Oko 10 posto populacije je levoruko. I to je dosta, odnosno, nije tako neuobičajeno sresti levaka koliko nekad mislimo. Isto tako, korišćenje leve ruke kod levaka ponekad može varirati, neki su u potpunosti levaci, neki su većinom levaci, ali koriste i svoju desnu ruku kad jedu, otvaraju flašu ili bacaju loptu. Puno je zanimljivih razlika kod malih levaka.

 

PIŠE Ana Šefček

https://klokanica.24sata.hr

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here