Home Svaštara 7 „VRTIĆKIH“ TIPOVA RODITELJA

7 „VRTIĆKIH“ TIPOVA RODITELJA

76
0

7 „VRTIĆKIH“ TIPOVA RODITELJA

Svako jutro možemo da vidimo različite tipove mama i tata koji svoje dete ostavljaju na čuvanju. Na primer:

 1. Poslovni roditelj

  Ovo je tip roditelja koji deluje distancirano. Jedva pozdravlja druge roditelje, mehanički stavlja detetove stvari u ormarić, dopraća dete do sobe, na brzinu se saginje kako bi mu dao kratak zagrljaj i odlazi bez osvrtanja.

 1. Neorganizоvani roditelj

  Roditelj koji očigledno kasni, deluje smušeno s poluosmehom na licu, često zaboravlja detetove stvari pa se naknadno vraća.

 1. Roditelj koji okleva

  Ovaj roditelj nikako da se odvoji od deteta, grli ga, ljubi i oteže, želelo to dete ili ne. Obično još nešto mora da pita vaspitačicu i nekoliko puta proviri preko stakla u sobu. Zadrža će se još malo i kako bi proučio nije li što propustio s oglasne table.

 1. Bučan roditelj

  Pojavljuje se i postaje centar pažnje. Glasno pozdravlja sve, uključujući osoblje, decu i druge roditelje. Šali se sa svima i jednostavno je prepun energije.

 1. Roditelj pod stresom

  Ulazi čvrstog koraka i vuče dete za sobom. Ovaj roditelj očigledno ima koješta na pameti i ostavlja dete bez puno interakcije. Dete, ili srećno utrčava u sobu, željno pozitivne energije, ili mu je roditelj već preneo svoj stres pa je uplakano.

 1. Roditelj koji se žali

  Čim stigne, hvata se ukoštac sa stvarima koje tu treba rešiti. Zašto u ormariću mog deteta nema vešalice? Zašto je krevetić mog deteta u ugluu? Obraćaju li vaspitačice uopšte pažnju na tu decu?

 1. Roditelj s manirima

  Pristojno i mirno ulazi s detetom, razgovarajući s njime o nekoj temi. Po potrebi pomaže detetu pri presvlačenju. Potom sledi zagrljaj, poljubac i „Vidimo se kasnije!“, a zatim odlazi.

U nekom trenutku, svi smo mi bili svaki od ovih tipova roditelja. Dobro znamo kako je to biti roditelj koji okleva. Ako su deca sasvim mala, početkom nove vrtićke godine im dajemo veliki zagrljaj i poljubac, ali nakon toga bismo najradije još malo ostali.

Ostatak godine obično „vrludamo“ između poslovnog i pristojnog roditelja. Ima jutara kad žurimo na posao, pa zagrlimo i poljubimo dete, i vani smo. Drugo jutro možda imamo vremena da duboko udahnemo i smestimoi dete na način da mu čak malo pomognemo u povezivanju s prijateljima i vaspitačicama.

IZVOR

LUKIN PORTAL

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here