Home Svaštara 7 STVARI KOJIH ĆE SE DECA SEĆATI O RODITELJIMA KAD ODRASTU

7 STVARI KOJIH ĆE SE DECA SEĆATI O RODITELJIMA KAD ODRASTU

163
0

Postoji puno stvari koje pamtimo o svom detinjstvu, bez obzira o kojem uzrastu se radilo, one velike, ali i one male stvari – neki detalji koji nam se urežu u pamćenje iako ni sami ne znamo zašto. Pročitajte sedam stvari koje biste trebali uzeti u obzir kada se radi o sitnicama koje će vaši mališani pamtiti o vama jednom kada odrastu:

  1. ZAJEDNIČKI TRENUCI I ISKUSTVA

Možda se neće sećati svake igračke koje ste im poklonili za rođendan ili koliko puta ste im kupili sladoled, ali neke uspomene ostaju uz osobu kroz celi život i niko ne zna zašto se sećamo baš tih detalja. Trenuci i iskustva, mnogo više nego stvari, povezuju porodice, i stoga će se deca jednog dana više sećati trenutaka kada ste zajedno bili na sladoledu i uživali u zajedničkom trenutku nego samog sladoleda.

  1. TRENUCI KADA STE ‘PUSTILI’ OBAVEZE ILI TELEFON ZBOG NJIH

U današnje doba tako često posmatramo posebne trenutke kroz naše mobilne telefone i propuštamo male stvari koje nam deca pokazuju jer nismo dovoljno prisutni u tom trenutku. Kada dajemo deci nepodeljenu pažnju, ona osećaju kako nas imaju u potpunosti i osećaju kako su voljena u tim trenucima. Znaju da ih volimo u svim trenucima, ali deca primećuju da vam je stalo kada ste prisutni samo vi i dete i kada potpunu pažnju posvetite samo nemu.

  1. POZITIVNE REČI KOJE IM UPUĆUJETE

U svetu u kojem ideja ljubavi može biti preterano korišćena u smislu reči ‘volim te’, ne podrazumeva nužno izgovaranje te dve reči. Postoji toliko drugih stvari koje možete reći detetu, a koje će pozitivno uticati na dete. Fraze poput: „Ponosan/na sam na tebe“, „Zbog tebe je porodica/svet lepši“, „Tako si dobar prijatelj/brat/sestra“ – utiču na djetetovo samopoštovanje, ali i na njihov identitet od ranog detinjstva, stoga uvek imajte na umu da će se deca jednog dana sećati vaših pozitivnih reči i da će one snažno uticati na njih, puno više nego vaše kritike.

  1. KAKO STE SE NOSILI S TEŠKIM SITUACIJAMA

Deca se okreću vama kad je u pitanju usmeravanje jer se oni nalaze u svetu koji ih čini ranjivima, svet koji još uvek pokušavaju da dokuče. Kada su u pitanju teški trenuci, poput gubitka bliske osobe u porodici ili bolesti, deca će zapamtiti način na koji ste razgovarali s njima, kako su se zbog vas osećali sigurnim i zaštićenim i kako ste reagovali.

  1. TRENUCI KADA NISTE BILI OVDE

Iako ovo zvuči jako negativno, zapravo je i jako pozitivno. Uprkos tome što će se deca verovatno sećati trenutaka kada niste bili uz njih kada ste im bili potrebni – i to je deo života jer ne možete uvek biti uz njih, niti ćete uvek moći biti. Deca će se takođe sećati trenutaka kada su napokon prvi puta ostali kod prijatelja ili prijateljice preko noći bez vas ili trenutaka kada su uradili nešto sjajno u školi i kada nisu mogli dočekati da dođu kući kako bi vam to ispričali. Takvi trenuci ostaće uz njih jednog dana kada budu samostalne odrasle osobe.

  1. KAKO STE SE VI I VAŠ PARTNER PONAŠALI U DRUŠTVU DRUGIH ODRASLIH OSOBA (I JEDNO S DRUGIM)

Deca primaju signale od roditelja sve vreme, i kada govorite o nekome iza leđa te osobe i kada se prema nekome odnosite loše – deca upijaju vaša ponašanja i mogla bi takva ponašanja da interpretiraju kao prihvatljiva. Kada ste kod kuće s decom i kada ste u interakciji s partnerom pred decom, ‘držite’ stvari pozitivnim, punim ljubavi i pažnje jer deca uvek gledaju i uče od vas čak i u trenucima kojima ne pridajte veliku pažnju i kada toga niste svesni.

  1. KAKO STE SE PONAŠALI POD STRESOM ILI POD PRITISKOM

Život nije uvek opušten i jednostavan i vaša deca će upijati vaše reakcije i vaše ponašanje u trenucima kada je u pitanju prenatrpani raspored, kada večera još nije spremna, kada imate milion i jednu obavezu i čini vam se kao da ćete da poludite. Ako ste osoba koja se lako slomi pod pritiskom – deca to primećuju, a ako želite da odgojite decu koja se mogu nositi sa stresom poput profesionalaca, morate biti svesni načina na koji se vi sami nosite s njime i sa samim sobom.

PIŠE ANA ŠEFČEK

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/razvoj-od-druge-do-seste-godine/7-stvari-kojih-ce-se-djeca-sjecati-o-roditeljima-kad-odrastu-9269

Photo by Juliane Liebermann on Unsplash

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here