Home Svaštara 7 STVARI KOJE MALA DECA ČUJU KAD IM KAŽEŠ ‘NE’

7 STVARI KOJE MALA DECA ČUJU KAD IM KAŽEŠ ‘NE’

202
0

Postoji neka vrsta čudne ironije da, iako provodimo toliko vremena i energije da naučimo našu decu da komuniciraju rečima, čini se da najmanju i najjednostavniju reč poput ‘ne’ nikako da shvate. Dva slova. Crno beli koncept. Šta može poći po krivu?

Reč ‘ne’ kao da je uvek otvorena za tumačenje u glavicama naših mališana. Pročitaj šta deca zaista čuju kad im kažete jedno čvrsto i kratko ‘NE’:

  1. „UVERI ME!“

Ovo NE odnosi se na sve mališane ‘advokate’. Vi kažete ‘ne’ i očekujete da je to kraj priče, dok oni pripremaju svoje argumente kako bi vam objasnili zašto je ‘da’ puno prikladniji odgovor.

  1. „KAD KAŽEM NE, ZAPRAVO MISLIM…“

Ako imate malog pametnjakovića koji oseti kad ste dovoljno nesigurni i neodlučni oko svog ‘ne’, zna da sve što treba da učini je da bude naporan sledeće tri minute i vaš ‘ne’ će se pretvoriti u ‘da’.

  1. „IDI PITAJ TATU… MOŽDA ĆEŠ DOBITI DRUGAČIJI ODGOVOR“

Ovo je specijalnost mama koje se vode motom ‘podeli pa vladaj’. Mama kaže ne, a tata ne obraća pažnju na pitanje i kaže ‘da’. I tada kreće zabava!

  1. „OOO, DA, DA, DA!“

Koga mi zavaravamo? Postoje neki mališani koji tako retko čuju reč ‘ne’, da jednostavno ne doživljavaju ‘ne’ kad se pojavi u rečenici. U njihovom svetu sve je ‘da, da, da’. Sretnici!

  1. „HAJDEMO SE VRATIT NA OVO SVAKIH 20 MINUTA SLEDEĆA TRI SATA“

Ovo je ‘ne’ u očima onih najupornijih. To je situacija kada vas dete ispituje isto pitanje iznova sve dok i najčvršći roditelj posustane i promeni svoj odgovor. Zapravo, na kraju pobjeđuje onaj koji je uporniji. Roditelj protiv deteta. Znamo kako će ova borba završiti, i neće biti lepo.

  1. „MOLIM TE, OSRAMOTI ME S JAVNIM IZLIVOM BESA“

Znate proceduru. Nalazite se na nekom javnom mestu. Dete traži nešto suludo, kažete mu ‘ne’. Započinje epski nervni slom. Suze. Udaranje. Bacanje na pod. Sve to dok vas vaš lukavi mališan jednim okom pažljivo prati, kako bi uhvatio trenutak u kojem ćete posustati i prihvatiti njegov ludi zahtev samo kako biste se izvukli iz ove sramotne situacije punoj osuđujućih pogleda sa svih strana.

  1. „ČUJEM DA GOVORIŠ ‘NE’, ALI AKO ME ZBILJA VOLIŠ, REĆI ĆEŠ ‘DA’

Kada vaš mališan ima slatko nadureno lice, ispućene usne, molećiv pogled i suzne oči, tada se nalazite u dubokim emocionalnim vodama i izazivamo vas da kažete ‘ne’ i držite se te reči više od tri minute!

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/razvoj-od-druge-do-seste-godine/7-stvari-koje-mala-djeca-cuju-kad-im-kazete-ne-8550

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here