Home Svaštara 7 NOVČANIH NAVIKA KOJE TREBA DA UKRADETE OD SVOJE DECE

7 NOVČANIH NAVIKA KOJE TREBA DA UKRADETE OD SVOJE DECE

25
0

Stariji više vole svoj novac od mladih, štede za fondove za „hitne slučajeve“, dok mladi štede za putovanja i poklone

Tipično je da vi kao roditelji treba da prenesete mudrost i znanje svojoj deci. Ali, kada su u pitanju finansije, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da naučite od mlađe generacije.

Četvrta godišnja anketa „Ljubav i novac“ , američke TD banke je prikupila odgovore 1.749 Amerikanaca, koji su trenutno u vezama, brakovima ili razvedeni, o pristupu svojim finansijama. Anketa je pokazala da postoje velike razlike između mlađih i starijih generacija.

  1. RAZGOVARAJTE SA PARTNEROM O NOVCU

Veća je šansa da mladi redovno razgovaraju o novcu. 75 odsto mladih je reklo da sa svojim partnerom razgovara o novcu bar jednom nedelljno, u poređenju sa samo 44 odsto pripadnika starije generacije. Čak 97 odsto mladih razgovara o novcu bar jednom mesečno, za razliku od samo 78 odsto starijih.

  1. NE OSEĆAJTE SE NEPRIJATNO KADA RAZGOVARATE O NOVCU

Možda zato što mladi češće razgovaraju o novcu, osećaju lagodnost kada razgovaraju o toj temi. 90 odsto mladih je reklo da se oseća „izuzetno komotno“ ili „vrlo komotno “ dok razgovara o novcu sa svojim partnerom, dok je samo 77 odsto starijih ocenilo svoje razgovore kao „komotne“. Otvorenost je jedna od najvećih snaga mlađe generacije.

  1. SLUŠAJTE SAVETE FINANSIJSKOG SAVETNIKA

Preko jedne trećine mladih (38 odsto) je reklo da se sastaje sa finansijskim savetnikom najmanje jednom godišnje. Samo 30 procenata starijih je reklo da se redovno sastaje sa finansijskim stručnjakom, a 60 procenata da se nikad nije srelo sa finansijskim savetnikom.

  1. UČITE KAKO DA ULAŽETE OD EKSPERATA

Mladi češće traže savet od finansijskih savetnika o investiranju, čak 25 odsto mladih tvrdi da im je potreban savet za ulaganje, dok samo 14 odsto starijih radi to isto. Čini se da ovo dovodi do većeg osećaja ulaganja u uspeh. Čak 14 procenata mladih tvrde da je ulaganje najuspešnija oblast finansijskog upravljanja, a samo 8 procenata starijih tvrdi da uspeh leži u investiranju.

  1. UKROTITE SVOJE FINANSIJSKE STRAHOVE

Mladi su mnogo otvoreniji kada pričaju o svojim finansijskim strahovima, nego stariji. Ispitanici u anketi su izabrali svoje najveće finansijske barijere za ispunjavanje ciljeva:

– Život od plate do plate
– Stres zbog otplate kredita
– Strah od neuspeha da će ispuniti plaćanja
– Nerazumevanje svih koraka koje treba preduzeti
– Nedostatak vremena za istraživanje

61 procenat starijih je rekao da mu ništa od navedenog ne predstavlja barijeru, u poređenju sa 17 procenata mladih koji se najviše plaše toga da neće ispuniti sva potrebna plaćanja.

  1. UŠTEDITE NOVAC ZA SLOBODNO VREME I POKLONE

U starijim grupama ispitanika, najveći razlog za uštedu novca je „fond za hitne slučajeve“, a mlađa generacija više štedi za slobodne aktivnosti i poklone. Skoro polovina mladih, čak 47 odsto, je reklo da najviše štedi za odmor i putovanja, a samo 28 odsto starijih radi to isto. Mladi troše više novca od starijih na poklone za praznike i proslave, uključujući godišnjice, rođendane i Dan zaljubljenih.

  1. PREPOZNAJTE PREVARU

Stariji se više plaše toga da će biti žrtve finansijske prevare, nego mladi. Samo 7 odsto mladih tvrdi da im je finansijka prevara jedan od strahova, dok je 19 odsto starijih reklo da se najviše plaše prevare. Ovo bi moglo biti zato što su mladi više tehnološki osvešćeni i upoznati sa otkrivanjem prevare.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here