Home Svaštara 7 NEOBIČNIH STVARI KOJE RADE IZRAZITO INTELIGENTNA DECA

7 NEOBIČNIH STVARI KOJE RADE IZRAZITO INTELIGENTNA DECA

159
0

Čudno ponašanje je prirođeno pametnoj deci. Mnoge roditelje njihovo ponašanje može zabrinuti, ali razloga za brigu nema. Normalno je da odudaraju od mase i razmišljaju izvan nametnutih stereotipa. Budite ponosni ukoliko je i vaše dete takvo – mali čudak kojeg mnogi ne razumeju. To samo pokazuje da je njegov um zauzet razmišljanjem o svemu i svačemu.

 

  1. TEK SU PROGOVORILI, A VEĆ IZGOVARAJU PUNE REČENICE

To su deca koja od vrlo ranih dana znaju izraziti šta misle i osećaju. Čini vam se da su tek progovorili, a već iz njih izlaze složene rečenice. Glinis Ratklif sa portala Romper prisetila se iskustva sa svojom pastorkom, priče koja godinama iznova zabavlja njenu porodicu.

„Dugo ništa nije pričala, izgovorila bi tu i tamo po koju reč, a onda je jednog dana rekla svoju prvu rečenicu: „Poruka od kanadske vlade“. Imala je jedva godinu dana“, napisala je.

 

  1. SEĆAJU SE DOGAĐAJA IZ RANOG DETINJSTVA

„Neki dan me kći ispitivala o vremenu kada smo išli u planine. Tada je imala 18 meseci, sada ima skoro pet godina. Kako je to moguće“, pita se ova književnica.

 

  1. POČINJU DA ČITAJU NEVEROVATNO RANO

Često počinje s pretvaranjem dece da čitaju svoje slikovnice o životinjama, ali čini se kao da počnu slučajno prepoznavati reči, iako ih niko nikada to nije učio.

„Pre godinu dama moja kći je bila sa mnom u prodavnici. Zaustavile smo se pred policom sa „Special K“ žitaricama koje ja nikada nisam jela kao odrasla i niko ih oko mene ne kupuje. Pogledala ih je, okrenula se prema meni i pitala me: „Šta je tako specijalno vezano za njih?“. Morala sam odlepiti vilicu s poda od čuđenja – ispričala je.

 

  1. SEĆAJU SE SVOJIH SNOVA DOK SU JAKO MALA

„Njihovi snovi počinju kao sećanja na nešto što se dogodilo juče, bar po mom iskustvu. Moja me je kćer pitala da li se sećam kako to da smo sinoć krenule kanuom u kolibu kad je bila sredina zime i mesecima nismo bili na kolibi“, ispričala je.

 

  1. OPSESIVNO SKUPLJAJU STVARI ILI UČE O NEČEMU

„To može biti 68 školjki koje vaše dete insistira da čuva kao uspomenu s putovanja, pa ih razvrstava u kategorije po obliku. Ili žele da znaju sve činjenice o 47 različitih dinosaurusa – kako se hrane, razmnožavaju, gnezde. I to sa samo četiri godine“, objašnjava Glinis Ratklif.

 

  1. SLAŽU SVOJE IGRAČKE NA VRLO SPECIFIČAN NAČIN

„Moje dete se zaista ne bi trebalo da brine da li su igračke složene ispravnim, savršenim redosledom, na primer, od najviše do najniže, ili od najsvetlijih do najtamnijih“, dodaje.

 

 

  1. IMAJU VRLO RAZVIJENU MAŠTU

„Sviđa mi se bujna mašta, i iskreno, trudim se da nikada ne gušim neverovatne misli svoje dece i ono što se stvara u njima“, kaže ova književnica.

 

PODSTAKNITE RAZVOJ INTELIGENCIJE KOD DECE

Profesor Julian Stenli sa Univerziteta „Džon Hopkins“ proučavao je visoko inteligentnu decu i pratio njihov razvoj narednih 45 godina – njihovu karijeru, intelektualni napredak…. Kasnije je osnovao Centar za talentovanu mladež.

Jedna od te dece, koja su imala odlične rezultate na testovima, je bila i Kamilla Benbou. Ona je danas dekanica na Univerzitetuu Vanderbilt i izdvojila je osam stvari koje bi roditelji trebali praktikovati kako bi podstakli intelektualni razvoj svoje dece, što je dobra podloga za uspeh u životu.

 

Izložite svoju decu različitim iskustvima.

 

Podržavajte ih i na emocionalnom i na intelektualnom nivou.

 

Uverite se da imaju pozitivan i snažan odnos sa svojim nastavnicima. Naime, vrlo pametni učenici često trebaju više izazova u školi, a nastavnik im to može omogućiti – što je jako važno u njihovom napretku.

 

Ako je dete posebno zainteresовano za neku temu ili neki hobi, dajte mu priliku da razvija svoje sposobnosti u tom smeru.

 

 

Hvalite njihov trud, više nego njihove sposobnosti. To će im pomoći da razviju poseban način razmišljanja koji pridaje važnost stalnom napredovanju, a ne tome da su statični jer su zadovoljni svojim sposobnostima

 

 

Podstaknite decu da postavljaju pitanja i da preuzimaju intelektualne rizike. Budu li rano izložena neuspehu, a to im predstavljate kao deo života u kojem nešto nauče, to će na njih delovati podsticajno.

 

Izbegavajte korišćenje izraza kao što su „talentovan si“ i „vrlo si inteligentan.“ To deci može postati teret.

 

 

Testirajte njihove sposobnosti.

 

PIŠE 24 sataTina Kos

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here