Home Svaštara 7 NAČINA KAKO PREŽIVETI ODLAZAK U PRODAVNICU I NIŠTA NE KUPITI DETETU

7 NAČINA KAKO PREŽIVETI ODLAZAK U PRODAVNICU I NIŠTA NE KUPITI DETETU

227
0

Kako preživeti odlazak u prodavnicu u one dane kada odlazak u prodavnicu bez dece nije moguć? Jedna mama prikupila je savete iskusnih roditelja koji su otkrili svoje trikove kada su s mališanima u prodavnici

„Bez obzira što rekli sami sebi, ne postoji takva stvar kao brzinski odlazak u prodavnicu s decom“, piše mama dvojice dečaka, Luci Kipist u svojoj kolumni na portalu „Babyology“.

„Ah, laži koje govorim sama sebi kada idem u prodavnicu sa svojim dečacima: Samo ćemo projuriti kroz prodavnicu. Imaju dve i pet godina, ne bi trebalo biti problema. Biću zbilja brza. Osim što se to nikad ne dogodi.“

Ova mama govori kako je gotovo nemoguće glatko proći prodavnicu a da ne precrtaš sve stvari na spisku, dodaš neke nove i čuješ zahteve, prohteve i želje sa svih strana.

„Kao da uvek čujem jednu te istu pozadinsku muziku: ‘Mogu li da dobijem…? Mogu li da uzmem…? Mogu li…?'“

Kako onda preživeti odlazak u prodavnicu u one dane kada odlazak u prodavnicu bez dece nije moguć? Mama Luci je prikupila 7 saveta iskusnih roditelja koji su dovoljno mudri da u takvim situacijama uvek imaju dobro razrađen plan.

  1. RECI ‘NE’ BEZ GOVORENJA ‘NE’

Ako postoji neka roditeljska lekcija vredna učenja, to je da budeš kreativna s reči ‘ne’. Stoga kada sledeći put pokušavaš da udaljiš svoju decu od Kinder jajeta, pokušaj reći nešto poput: „Ovo nije dobro, ako to pojedemo – boleće nas stomak“ ili „Ovo deca smeju da jedu samo jednom mesečno jer to zapravo samo odrasli smeju da jedu“.

  1. NEKA ODLAZAK U PRODAVNICU BUDE O UČENJU

Neka sva pakovanja, namirnice i reklame idu tebi u prilog na način da ih koristiš za učenje brojeva, slova i reči. Čak možeš s decom da brojiš limune ili narandže kada ih stavljaš u vrećice ili se zajedno možete pobrinuti da ima dovoljno jaja u kartonskoj kutiji.

3. VEŽBAJ S DETETOM SOCIJALNE VEŠTINE I MANIRE

Prodavnica može da bude odlično mesto za iskustvo i vežbanje socijalnih veština poput čekanja u redu, pokazivanja poštovanja prema drugima, pristojnog razgovora i ispitivanja za pomoć.

  1. UKLJUČI DETE

Kako prolaziš kroz prodavnicu, razgovaraj s detetom o onome šta kupujete i šta ćete s tim stvarima napraviti. Pitaj svog mališana da pokaže prstom na određene boje ili proizvode na policama. Ovakva igra može čak početi kod kuće dok praviš spisak stvari koje trebaš da kupiš.

  1. STAVI NEŠTO U DETETOVE RUKE

Tehnika distrakcije spašava roditelje od pamtiveka. Neka tvoj mališan gura kolica ili nosi neku vrećicu kako bi ti ‘pomogao’ da nosi lakše stvari.

  1. JEDI PRE ODLASKA U PRODAVNICU

Lično još uvek učim ovu lekciju kao odrasla osoba. Ali, zamisli koji je to zen kad biste se i ti i tvoje dete dobro najeli pre odlaska u prodavnicu.

  1. ISPADI BESA? DAJ DETETU IZBOR

Dete može izabrati da se ponaša kako treba ili može izabrati da ode kući, a ti ćeš se vratiti u prodavnicu bez njega. Pruži detetu nekoliko sličnih opcija i ako dete nastavlja s ispadima, reci mu da je izabralo da ode kući i da odlazite.

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/razvoj-od-druge-do-seste-godine/7-nacina-kako-prezivjeti-odlazak-u-trgovinu-i-nista-ne-kupiti-djetetu-10722

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here