Home Svaštara 5 TIPOVA BAKA I DEKA: Kako utiču na vaspitanje unuka i šta...

5 TIPOVA BAKA I DEKA: Kako utiču na vaspitanje unuka i šta deca pamte iz druženja sa njima

196
0

Deke i bake su najlepši ukras svakog detinjstva, a njihova ljubav je često presudna za srećno odrastanje mališana

Ko nije rastao sa bakom i dekom, kažu, ne zna šta je prava radost detinjstva. Sve što roditelji ne dozvoljavaju, kod njih je dopušteno mališanima.

Uglavnom, oni sa unucima proživljavaju „drugo detinjstvo“ i u većini slučajeva uživaju u onim stvarima za koje nisu imali vremena sa svojom decom.

Bake i deke su čarobnjaci kod kojih je zagarantovano uživanje većini dece i bez obzira na to koliko je njihova uloga u porodici aktivna, deca koja su obasuta njihovom ljubavlju imaju više samopouzdanja.

To koliko bake i deke mogu da budu značajni za odrastanje i koliki je njihov uticaj na formiranje ličnosti mališana, potvrđuje i priča bivšeg američkog predsednika Baraka Obame. On je, govoreći o svojoj baki, kazao da ga je ona naučila odgovornosti i odricanju, što su neophodne osobine na putu uspeha.

Da su bake i dede junaci porodica, pokazuju i istraživanja.

Deca koja imaju sreće da odrasatju uz pažnju i ljubav baka i deka, ispostavlja se, kasnije u životu imaju veće samopouzdanje, komunikativnija su i lakše podnose poraz.

– Deke i i bake mogu preuzeti i vaspitnu ulogu – tvrdi gereontolog Bernis Nongarten i ističe da ih možemo podeliti u pet tipova, prema tome kako se ponašaju s decom i koliko učestvuju u vaspitanju unuka.

  1. KLASIČNI TIPOVI

Na „klasične“ tipove deda i baka roditelji se mogu osloniti ako je potrebno da pričuvaju unuke ili ako im je potrebna bilo kakva vrsta pomoći. Rado se druže s unučićima i pomažu svojoj deci, ali se ne mešaju preterano u vaspitanje.

  1. ZABAVNI DRUGARI DECE

Deda i baka koji su usmereni na to da zabavljaju unuke, igraju se s njima, luduju i smeju se, uživaju u tome da budu izvor zabave. Svaki put kad provode vreme sa svojim mališanima, videćete ih kako jure okolo s klincima, pevaju i igraju se.

  1. DRUGI „MAMA I TATA“

Oni ponekad preteruju u brizi o unucima i ponašaju se kao da roditelji ne znaju da brinu o deci.
Često žele da donose odluke koje se tiču unuka, od toga u koju će školu dete da bude upisano do toga s kim mu je dozvoljeno da se druži.

  1. PORODIČNI MUDRACI

Oni su glave porodice koje dele mudre savete i kontrolišu roditeljsku generaciju. Mogu biti nenametljivi, odnosno da daju sugestije i savete samo onda kad procene da je to potrebno i da je od pomoći, a ponekada mogu biti i naporni.

  1. „DALEKI ROĐACI“

Ove bake i deke su retko sa unucima, najčešće samo za praznike, pa ih deca nekada doživljavaju kao strance. Često novčano pomažu roditeljima, ali se ne mešaju u njihove odluke, ne dele sitnice sa unucima, pa baš zato deci često ostaju u sećanju kao „daleki rođaci“.

https://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/porodica-zivot-i-stil/3339635-5-tipova-baka-i-deka-kako-uticu-na-vaspitanje-unuka-i-sta-deca-pamte-iz-druzenja-sa-njima

POČETNO MATEMATIČKO OBRAZOVANJE...

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here