Home Svaštara 5 STVARI POMOĆU KOJIH ĆE VAS DETE BOLJE RAZUMETI

5 STVARI POMOĆU KOJIH ĆE VAS DETE BOLJE RAZUMETI

128
0

Dečiji logoped Keli Lelonek je izdvojila nekoliko jednostavnih saveta koji će podstaći mališane da se uključe i više vas slušaju

Oseća li se još neko kao da ga deca ignorišu, otprilike 97 posto vremena? Dečiji logopedinja Keli Lelonek ima mnogo toga da kaže o tome zašto nas naša deca često ne razumeju, a ona ističe kako je to većinom zato što previše govorimo. Ovo su njeni saveti za bolji odnos s mališanima kada je u pitanju komunikacija:

  1. NIKAD NIJE PRERANO RAZVITI DOBRE KOMUNIKACIJSKE NAVIKE

Bebe već sa pet meseci prepoznaju svoje ime. Oko devetog meseca -razumeju osnovne reči poput ‘Ne’. Kada provodite vreme sa svojom bebom, spustite se na njen nivo, izgovorite njeno ime i čekajte kako biste uspostavili kontakt očima pre nego što pitate određeno, ali ne otvoreno pitanje („Da li želiš  lutku ili medu?“, spram „S čime želiš da se igraš?“).

  1. JASNOĆA JE KLJUČNA

Razgovarajte polako i jednostavno, upotrebljavajući što kraće rečenice. Logoped predlaže pojačavanje reči s vizuelnim znakovima, poput pokazivanja detetu slike toga o čemu razgovarate ili pokazujući na predmet u sobi dok govorite o tom predmetu. „Jasna poruka trebala bi da informiše decu, određeno i direktno – šta god da je u pitanju, a želite da deca urade. Ako je potrebno, recite im kada i kako hoćete da nešto urade. Što manje reči, to bolje“, objašnjava edukacioni psiholog Robert MekKenzi. Njegov primer? Recite detetu nešto kao ovo: „Sredi nered sa stola, molim te, pre nego što učiniš bilo šta drugo. To znači da posuđe ostaviš u sudoperu i obrišeš sto iza sebe.“

  1. ŽIVITE U SADAŠNJOSTI

Logope predlaže da govorite u sadašnjosti, a ne o onome što se dogodilo juče ili što planirate sutra. Većina dece ne razume koncept vremena pre pete godine života. Imaćete više sreće da doprete do deteta ako se fokusirate na ‘ovde’ i ‘sada’.

  1. UTIŠAJTE ZVUKOVE IZ POZADINE

Televizor koji niko ne gleda, radio u automobilu, pa čak i zujanje uključenog aspiratora može ometati detetovu sposobnost obrade jezika. „Optimiziranje okruženja za dobru komunikaciju znači uklanjanje smetnji i nepotrebne pozadinske buke“, govori logoped.

  1. OSTAVITE ‘PROSTORA’ U KOMUNIKACIJI

Kao odrasli, naučili smo da vidimo produženu tišinu kao neugodnu ili čudnu. No, kada ‘uskačemo’ kako bismo popunili tu tišinu, zapravo uništavamo detetovu priliku da formuliše i izrazi svoje misli. „Nakon što postavite neko pitanje, dajte detetu barem pet sekundi kako bi razmislilo i odgovorilo“, govori logoped i dodaje kako deca trebaju vremena kako bi obradili naša pitanja i svoje reakcije. „Ne trebamo da popunjavamo svaku tišinu govorom“, zaključuje.

PIŠE ANA ŠEFČEK

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/razvoj-od-druge-do-seste-godine/5-stvari-pomocu-kojih-ce-vas-dijete-bolje-razumjeti-9716

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here