Home Svaštara 5 SAVETA UZ KOJE ĆE DECA IMATI LEPŠE LETO

5 SAVETA UZ KOJE ĆE DECA IMATI LEPŠE LETO

95
0

Toekom letnjih školskih praznika i deca i roditelji vole da se malo opuste. Deca su jedva dočekala zasluženi odmor, a i roditelji neretko smatraju da ih sada treba da puste na miru i dopuste im da svoje slobodne dane provode kako god žele.

Međutim, deci su čak i tiokom školskih praznika potrebne granice. Dakako, sve će biti daleko opuštenije nego kada su u to uključene nastavne i vannastavne obaveze, no trebali bi usvojiti određene navike. U suprotnom će se povratak u školske klupe i nošenje s velikom količinom obveza pretvoriti u loše iskustvo, kako za dete, tako i za roditelja.

I uz sve ove savete koje bi trebalo uklopiti u letnju svakodnevicu, deci će još uvek ostati mnogo vremena da rade ono što najviše vole i da se druže s prijateljima.

Evo što možete da uradite kako bi deca imala zdravo i nezaboravno leto.

 

  1. UŽIVAJTE U ZAJEDNIČKIM USPORENIM JUTRIMA

Godišnji odmor osim vikenda jedina je prilika u kojoj možete zaista uživati u jutrima sa svojom decom. Nema gužve u kupaotilu, uspaničene pripreme doručka, razvoženja do škole i slično. Usporite, odspavajte dva-tri sata duže, a potom zajedno pripremite doručak po želji. Nastojte da razgovarate s detetom, upitate ga o planovima koje ima za taj dan, kako prolazi vreme na radionici koju pohađa i slično.

Međutim, kako se avgust bude primicao svome kraju, nastojte da dete probuditi ranije i polako ga pripremate za školski ritam jer će inače prve nedelje septembra vrlo teško funkcionisati.

 

  1. ZADAJTE  KUĆNE POSLOVE

Iako su neki roditelji skeptični kada je reč o zadavanju zadataka deci vezanim za obavljanje kućnih poslova, to ima višestruke koristi. Ne samo da će deci biti manje dosadno, nego će to imati blagotvorni uticaj i na njihovu ličnost. Naime, obavljanje zadataka koje ste im poverili pridonosi njihovoj odgovornosti i samostalnosti.

Dakako, pritom pripazite na to da im date zadatke koji su u skladu s njihovim uzrastom. Primeera radi, prvačići mogu da brišu prašinu, sudove, spremei svoje igračke i slično, dok deca koja su navršila deset i više godina mogu prionuti i na prve korake u kuvanju, dakako, obvezno uz vaš nadzor. Mogu oprati salatu, pripremiti sto, praviti smesu za kolače s vama i slično. Letnji dani biće im ispunjeniji.

 

  1. OGRANIČITE VREME PRED EKRANOM

Da bi dete razvilo svoje psihomotoričke sposobnosti, nužni su mu podsticaji iz stvarnog sveta, ne oni s ekrana. Iako danas nije retkost da roditelji već i bebi daju tablet ili mobilni kako bi je bar na kratko okupirali nečime, nastojte to da izbegavate, nezavisno od uuzrasta deteta i koliko god to bilo primamljivo. Pokoja edukativna igra ili edukativni animirani film sasvim je u redu, ali dete treba da oseti dodir trave, kore drveta, kamenčića, ima interakciju sa životinjama i uopšte sa spoljnim svetom. To ne dobija s ekrana i zato mu morate ograničiti vreme provedeno u virtualnom svetu kako bi se moglo pravilno da se razvija. To ne prestaje ni u školskom dobu i zato morate svome školarcu ograničiti vreme pred ekranom, uključujući i mobilni.

 

  1. KOMBINUJTE MUZIKU I KNJIGE

Idealan način za popunjavanje letnjih dana je čitanje knjiga i slušanje muzike. Leto je prilika kada dete ne mora da čita lektiru, nego što god želi. Ako je učlanjeno u gradsku biblioteku, bar jednom idite s njime i dajte mu da izabere što god želi, pa čak i stripove. Iako su pedagozi podeljenog mišljenja kada je u pitanju čitanje stripova, praznici ipak mogu biti izuzetak. Važno je da dete bar nešto čita. Tako će poboljšati pamćenje, razvijati empatiju i razumevanje sveta oko sebe te bogatiti svoj rečnik.

Osim toga, u svakodnevicu uključite i muziku. Slušanje muzike detetu će omogućiti razvijanje neurofizičke distinkcije, odnosno mogućnost razlikovanja zvukova. Naime, deca koja ćešće slušaju muziku, u stanju su da prepoznaju zvukove koje inače ne bi zapazili, a to im može pomoći i u nastavi.

 

  1. PREDNOST DAJTE ISKUSTVIMA, A NE STVARIMA

Deca trebaju mnogo manje stvari nego što mislite. Najnovija igračka s još jednim likom iz animiranog filma, najnoviji mobilni, bicikl čiji točkovi svetle u mraku i slično zaista nisu potreba nego luksuz. Iako je sasvim razumljivo da roditelj želi svome detetu da omogući sve najbolje, pogotovo kada se uzme u obzir pritisak društva, dete za 20 godina neće pamtiti koju ste mu igračku kupili, a koju ne.

Pamtiće trenutke provedene s vama. Pamtiće one dane kada ste u parku jurili loptu s psom, kada ste na plaži pravili kolačiće od peska, kada ste otišli na piknik, kada vas je uhvatio letnji pljusak pa ste skakutali po lokvama na putu. I zato nastojte provesti leto puno uspomena.

 

piše Tatjana Barat

https://zadovoljna.dnevnik.hr

 

 Pročitajte i ideje za 25 aktivnosti u kojima možete uživati s decom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here