Home Svaštara 5 SAVETA KAKO SA ŠTO MANJE STRESA POKUPITI DECU IZ VRTIĆA

5 SAVETA KAKO SA ŠTO MANJE STRESA POKUPITI DECU IZ VRTIĆA

44
0
, Image: 285616804, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Lumi Images

Da, taj trenutak kad dojurimo s posla po klince u vrtić retko kad je baš potpuno bezbrižan. Deca su umorna, gladna, još zaigrana… i vi ste umorni, gladni, s mislima u poslu… Kako reagovati i proći kroz tu proceduru sa što manje izgubljenih živaca?

Mnogi od nas pribegavaju raznim smicalicama, ucenama i „kupovanjem“ deteta samo da ga nekako što prije pridobijemo da izađe iz vrtića. Ipak nakon takvih uspeha ostaje neki mali gorak okus u ustima. Makar smo konačno izašli, ipak nismo do kraja gotovi s tim stresom i vrtimo filmove u glavi: „Zašto me ne sluša? Zašto samo ne obuje patike i ne krene jednostavno bez stalnog cviljenja? Šta ja to radim krivo? Nemam živaca! Kako da to bolje uradim?”

Ni ovi saveti neće pomoći uvek, ali vrlo često…

 

1.Nemojte dete otrgnuti od igre ili nekog zadatka – deca, kao ni mi odrasli, ne vole kad odjednom dođemo i zahtivamo da prekinu s igrom ili da sve ostave i krenu. Dajte mu vremena…

To recite i detetu pa jednostavno kratko pričekajte. Čekanje najčešće ne traje duže od par minuta, ali tada se s detetom puno lakše dogovoriti. Deca u tih par minuta imaju priliku da završe ono šta treba.

 

  1. Podstaknite dete u završavanju svoje aktivnosti

Kad primetite da dete ni posle nekoliko minuta ne želi da završi svoju igru, tada ga podstaknite. Dođite među decu i kažite:

… lutkice su isto već umorne i idu na spavanje

… vaspitačice isto idu kući s posla, spremačice moraju da počiste vrtić i vrtić se zatvara

… kamioni i bageri se moraju parkirati u garažu

Važno je da sve skupa ne traje predugo. Ako treba, recite detetu da je sad gotovo i da igra mora završiti. Rečenicu:“Molim te da sada krenemo!“, deca neće ni doživeti pa bi vas sve to moglo samo iznervirati i dovesti do sukoba. Neka vam i vaspitačica pomogne. Uzmite u obzir da su deca ustvari često gladna ili žedna i zato nervozna.

 

3.Ponudite im neki zalogajčić ili bočicu s vodom

Nije loše uvek imati nešto što će dete moći pojesti, komad peciva, jabuku, bananu, orašasto voće, jogurt jer čim se tako malo smire i utole glad i žeđ, stvari idu lakše.

 

4.Omiljena igračka, biciklić, lutka

Ponesite sa sobom nešto što će detetu odmah odvratiti pažnju od negodovanja i razvlačenja jer će biti motivisani da nastave da se igraju s tim što ste doneli i da krenete na vaš put gde ga čekaju vaši rituali.

 

5.Vaši rituali kad idete kući

Branje cvetova, poseta i pozdrav maci koja živi negde usput gde vi prolazite, pevanje iste pesmice… sve su to rituali koje će dete voleti i rado ponavljati na vašem putu do kuće. Katkad ih iz nekog razloga nećete uspeti uraditi, ali oni vrlo često ispune vaš povratak kući veseljem i boljom saradnjom.

Tekst: I.Š.

http://www.roditelji.hr

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here