Bakteriološki testovi otkrili su pet najprljavijih mesta u većini kuhinja. Kako bi sprečili razvoj bakterija i bolesti, saznajte otkuda vrebaju i eliminišite ih
Većina ljudi kupatila će ribati na redovnoj bazi, u strahu od gomilanja bakterija i održavanja higijene u kući, no pritom zanemaruju puno bitnija mesta otkuda bakterije vrebaju, tvrde stručnjaci iz britanske Nacionalne organizacije za javno zdravstvo i sigurnost. Prema njihovoj studiji, kuhinja je najčešći izvor zaraze u kući jer tamo nastaju i razmnožavaju se bakterije koje unosimo u sebe, a da toga nismo ni svesni.
Izdvojili su pet mesta na kojima je njihova koncentracija, a samim time i opasnost, najveća. Takođe, upozoravaju da ta mesta treba redovno prati ili brisati s dezinfekcijskim maramicama.
1. Ladice frižidera
Odjeljci za spremanje mesa i povrća spadaju u top dva najprljavija mesta u kuhinji, a prosečan nalaz u njima sadrži Salmonellu, Listeriju, gljivice i plesan. Svi oni lako uzrokuju sindrom pokvarenog želuca, a ljudi ih peru vrlo retko – jednom do dva puta godišnje. Trebalo bi ih obrisati barem jednom mesečno.
2. Sunđerčići i krpe za brisanje
Više od 85 posto ljudi sunđerčiće za pranje sudova ne ispire na dovoljno visokoj temperaturi koja bi ubila štetne bakterije, pa one sadrže čak šest puta više bakterija nego kvake na vratima WC-a, za koje se smatra da su velik izvor zaraze. Krpe su idealno mesto za razmnožavanje bakterija jer su gotovo uvek vlažne, a oko sedam posto sunđerčića imaju više od milijardu bakterija po meri od metra kvadratnog, 60 posto njih sadrži opasnu E. coli, a 25 posto njih izuzetno visoke koncentracije bakterije Pseudomonas spp., koja se povezuje s infekcijama oka i kože, ali i fatalnim bolestima.
3. Otvarač konzervi
Predmet koji se obično ne koristi na svakodnevnoj bazi već povremeno obično je vrlo prljav i prekriven raznim ostacima hrane – jer ga retko ko pere. Samim odlaganjem otvarača na radnu ploču, ona dolazi u kontakt s raznim opasnim bakterijama, a najčešće E. Coli. Jednostavno rešenje je staviti ga u mašinu za sudove suđa nakon korišćenja, a ne u ladicu gde ga držite.
4. Blender/štapni mikser
Iako retko ko doživljava svoj štapni mikser prljavim jer redovno pere donji deo koji secka/meša, oni mogu biti leglo bakterija jer hrana u takvim procesima, odnosno njene čestice, lete svuda. Nakon svakog korišćenja treba ga rastaviti i oprati ili obrisati svaki deo zasebno s toplom vodom i sapunom.
5. Radne ploče i sudopee
Borba protiv bakterija počinje u sudoperi jer se tu svakodnevno nađe ostataka od pripreme hrane, pa i bakterija iz mesa. Jedan od potencijalno najvećih izvora zaraze je sirova piletina, koja je krivac za četiri od pet slučaja trovanja hranom. Kapljicama vode koje prskaju pri pranju opasna se bakterija Campylobacter, koja je jedan od glavnih krivaca za trovanje hranom, te salmonela neprimetno šire na ruke i odeću, sudoperu, sudove i pribor te radnu ploču. Da biste se zaštitili, ne perite sirovu piletinu, a nakon svakoga kontakta s mesom sveže peradi operite ruke. A sudoperu svakodnevno perite u otopini sode bikarbone i vode ili mešavinom vode, sirćeta i limunova soka.
Druga mesta gde je najviše bakterija
Od ostalih mesta u kuhinji koja su najugroženija bakterijama su činije za hranu kućnih ljubimaca, kao i dugmad šporeta na kojima se talože masnoće. U kupatilu je zid pokraj WC školjke najveće leglo bakterija, a slede ga podlošci za kadu te držači za četkice. U dnevnom boravku najčešće se zaboravljaju čistiti daljinski upravljači, prekidači za svetla i igračke za životinje.
Like this:
Like Loading...
Related