Home Svaštara 5 KRATKIH MUDROSTI JAPANSKIH RODITELJA U ODGOJU DECE

5 KRATKIH MUDROSTI JAPANSKIH RODITELJA U ODGOJU DECE

518
0

Japanska deca su među najzdravijom i najsrećnijom decom na svetu, otkrilo je istraživanje objavljeno u naučnm časopisu “The Lancet”.  I iako je japanski stil roditeljstva malo drugačiji nego kao kod nas, postoji nekoliko trikova koje definitivno nije loše isprobati ukoliko ih već ne praktikujete.

  1. POHVALA ZA TRUD, A NE ZA SPOSOBNOST

U Japanu, dete je uvek pohvaljeno za svoj trud, a ne svoju sposobnost. Takav način ohrabrenja i pohvale vredi čak i kada dete ima problema s nečime jer roditelji veruju kako će se dete tada truditi još više.

  1. POŠTOVANJE NA PRVOM MESTU

Malo je verovatno da ćete videti japansko dete kako ima ispade besa nasred trgovine. Japanski roditelji od najranijeg uzrasta uče decu da budu puni poštovanja prema starijima i da razmišljaju kako njihovo ponašanje utiče na druge.

  1. AKO NIJE DALEKO, HODAJ

U Japanu je najnormalnije videti male školarce kako idu u školu sami. Više od 98 posto dece pešači u školu, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. U Japanu uopšteno vredi to pravilo, stoga japanski roditelji od početka uče svoje mališane kako na većinu mesta mogu doći koristeći svoje noge. Ako nije daleko – hodaj!

  1. NEMA VIKANJA

U Japanu je reč za disciplinu ‘šitsuke’. Ta reč se može približno prevesti kao ‘odgoj’. Umesto vikanja, u japanskom disciplinovanju dece, uvek vredi pravilo razmišljanja o posledicama onoga što je dete uradilo.

  1. SAMOSTALNOST OD POČETKA

Od najranijeg uzrastai, deca se u Japanu uče da budu samostalna i samopouzdana. Upravo zbog toga japanski mališani od početka pomažu roditeljima u kućnim poslovima, a i u vrtiću i školi nastavljaju s takvim navikama.

PIŠE ANA ŠEFČEK

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/razvoj-od-druge-do-seste-godine/5-kratkih-mudrosti-japanskih-roditelja-u-odgoju-djece-10510

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here